fbpx
Dit is deel 44 van 51 in de serie Spreekwoorden 16

Brown sugar! You make me feel so good! zingen de Rolling Stones. Maar worden ze nou echt blij van bruine suiker? Nee natuurlijk niet! Dit bruine goedje is iets duurder: namelijk heroïne. In het Arabisch zeg je [sju-kran] als je dankjewel wil zeggen. Klinkt ook als suiker. Er is dus iets met dit woord. Ik ga er dan ook maar met boter en suiker in.

Suiker wordt, aldus Wikipedia, geassocieerd met de primaire smaak zoet. We gebruiken het in de koffie en de thee en in bakproducten zoals taart en jam. Er zijn enorm veel soorten van: palm-, basterd-, rietsuiker, eigenlijk te veel om op te noemen.

Geschiedenis van suiker

suiker

Suikerkristallen

In India werd van oorsprong suiker gemaakt van suikerriet. De Indiërs hielden het recept geheim, omdat ze niet wilden dat anderen dit ook konden maken. In de zevende eeuw na Christus veroverden de Arabieren India. Zij zagen hoe suiker gemaakt werd en namen het geheim mee naar de andere landen die zij veroverden. Noord-Afrika en Spanje gingen het ook maken. Tot de elfde eeuw kende Europa geen suiker. (Ignorance is bliss!) De kruisvaarders leerden het goedje kennen en namen het mee naar Europa. Daar viel het in de smaak.

Tussen de elfde en de dertiende eeuw werd suiker voorgeschreven als medicijn om kracht te herwinnen. Het werd heel lang gezien als luxeproduct. Het was dus duur en niet weggelegd voor het gewone volk. Het werd zelfs het witte goud genoemd

Tot in de achttiende eeuw was het witte goud een luxegoed. Ook landen als Nederland gingen geld verdienen met het bewerken en verkopen van suiker. Nu is er in Nederland nog maar een bedrijf dat deze zoetigheid maakt: de Suikerunie.

Er met boter en suiker ingaan

Net als suiker was boter een luxegoed dat alleen beschikbaar was voor de rijken. Als je ergens met boter en suiker ingaat, dan word je dus goed in de maling genomen. Het moet een relatief nieuw spreekwoord zijn, want het staat nog niet in Van Dale.

Wat wel in Van Dale staat, is de versie er met boter en suiker inzitten. Dit betekent dat je tot over je nek in de ellende zit. Met alles wat je hebt dus.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoorden 43: toekomstSpreekwoord 45: zilver >>

Pin It on Pinterest