WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 6: kort

door | 07 februari 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

een 14e-eeuwse pagina met metten

Met dit spreekwoord-woord heeft Carel toch echt niet aan het kortste eind getrokken. Maar liefst 23 uitdrukkingen en spreekwoorden bevatten het woord ‘kort’. Dit keer kies ik voor een zeldzaam Vlaams spreekwoord, dat niet zo vaak meer gebruikt wordt volgens de website woorden.org.

Het spreekwoord dat ik wil bespreken is: Menen ligt dicht bij Kortrijk maar verre van Waregem. Dit wordt ironisch gebruikt als iemand zegt dat hij iets meent te weten. Menen is een stad in België die dichtbij Kortrijk ligt en ver van Waregem.  Of wel: je moet het zeker weten, anders kan het wel eens ver van de waarheid liggen. Waregem wordt hier voor het gemak even neergezet als plaatsvervanger van ‘Waarheid’.

En terwijl ik dit schreef, dacht ik: “Zo daar heb ik korte metten mee gemaakt”. En toen dacht ik: “Dat is eigenlijk een nog leuker spreekwoord om over te schrijven”. Dus ik ga er nog even mee verder.

De metten kort houden

een 14e-eeuwse pagina met metten (kort)

een 14e-eeuwse pagina met metten


Vroeger in de kloosters werd ongeveer acht keer per dag gebeden. De metten waren tussen kwart voor vier en kwart over zes ‘s morgens. Het was het langste gebed van de acht. Na de metten kwamen dan gedurende de dag de lauden, de priem, de terts, de sext, de none, de vespers en de completen.
In een andere versie zijn de metten om middernacht. De lauden zijn rond zonsopgang, de priem om een uur of zes, de terts rond negen uur, de sext rond twaalf uur, de none rond een uur of drie, de vespers om vijf uur en de completen rond een uur of acht.
In de versie dat de metten rond kwart voor vier begon, was het donker en koud. In de kerk werd meestal niet gestookt. Men moest dan uit het warme bed stappen om te gaan bidden. Ik snap wel dat deze gebeden vaak kort werden gehouden en lang niet altijd ander half uur duurden. Na het bidden van de metten kon men dan rustig verder slapen tot men wakker gemaakt werd voor het bidden van de lauden.
Wat ik me nog wel afvraag: wat nu als zonsopgang pas na zes uur is, worden de lauden dan na de priem gebeden? Daar zou ik graag antwoord op hebben.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest