fbpx

Sinds afgelopen maandag ben ik begonnen met het minderen van toegevoegde suikers in mijn eten. Ik kwam daarop door een foto van @MyPaperblank in mijn tijdlijn.


Ik bestelde het boek dat ik op de foto zag en las het afgelopen weekend in twee rukken uit.

Het boek is geschreven door Carola van Bemmelen en heet: 100% suikervrij in 30 dagen. Carola van Bemmelen schrijft hierin over de slechte kanten van suiker en dan met name toegevoegde suikers. Ook zoetstoffen zoals aspartaam en  acesulfaam-K worden genoemd als schadelijke stoffen. Er is ook een website van: sugarchallenge.nl

In grote lijnen ben ik het met Van Bemmelen eens. Ze schrijft over de invloed van toegevoegde suiker en zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel. Door het eten van voedsel met toegevoegde suiker of zoetstoffen komt er een signaal vanuit je mond naar je maag die weer tegen je alvleesklier zegt dat er suiker aankomt. Alleen de insuline die wordt aangemaakt, kan niks met de chemische stoffen die eraan komen. Zo blijft er veel insuline in je lichaam zitten en je bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Zodra je bloedsuiker weer gaat zakken, krijg je trek en kun je dus gaan snaaien of ander suikerrijk voedsel tot je gaan nemen.

Tot zover ga ik met haar mee. Ik heb zelf ervaren dat ik van het eten van appels of peren heel snel daarna weer honger krijg. Daar zit dus een soort suiker in waar ik trek van krijg. Dus ik geloof echt dat het minderen van suiker in je voeding helpt bij het voorkomen van snaaiaanvallen en dergelijke. Van mijn eigen diëtiste kreeg ik te horen dat je lichaam moeite heeft om chemische suikers af te breken, omdat het niet lichaamseigen is. Daar word je dan heel moe van: al je energie gaat naar het afbreken van die suikers.

In het boek gaat de schrijfster ook in op de rol van de supermarktbranche en de fabrieken die het voedsel maken. Op bladzijde 52 zegt ze het volgende:

In de jaren vijftig deed de voedingsindustrie eerst langzaam maar al vrij snel op grote schaal haar intrede en vanaf toen bedachten we dat we de producten die de natuur biedt ook zelf kunnen maken. Voeding wordt vanaf dan al heel snel een product dat verkocht moet worden en bestaat uit een aantal goedkope basisingrediënten die tot het bot worden geraffineerd en vervolgens door middel van gepatenteerde technologieën weer worden samengevoegd tot iets van het lichaam moet voeden. Het gaat er vooral om zo veel mogelijk geld te verdienen.

En even verderop, pagina 72, zegt ze over diabetes en diëtistes:

Veelal wordt de voeding van deze mensen afgestemd op de medicatie die wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er doodleuk gezegd dat ze gewoon alle kunnen blijven eten en ach, als de bloedsuikerspiegel een keertje wat hoger is, dan wordt dat opgelost met een extra pilletje of een hogere dosis insuline.

En dat is waar ik afhaak. De complottheorieën over de voedselfabrieken en de farmaceutische industrie zijn wat mij betreft overdreven. Natuurlijk moeten deze mensen geld verdienen, maar waarom zouden ze dat doen met voedsel dat zijzelf uiteindelijk ook eten?

Ik eet nu twee dagen zonder suiker

Of enkel suiker die producteigen is. Boodschappen doen duurt ook veel langer dan normaal, omdat ik alle etiketten moet lezen. Maar ik heb het ervoor over. Ik voel me nog niet geweldig: hoofdpijn en vermoeidheid zijn aan het beginnen en ik ben een beetje prikkelbaar, maar dat moet na een tijdje overgaan. Daarna zou ik meer energie moeten krijgen en me minder vermoeid moeten voelen.

Wat me wel nog even van het hart moet. Snoep is goedkoper dan fruit (een zak Euroshopper Engelse drop is €1,=, een mango is €1,79). Ik ben voor het invoeren van de vettaks.

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratiemail

Iedere week krijg je een mail met een schrijfopdracht die je inspiratie geeft om een kort verhaal te schrijven. Dit kun je dan publiceren op je blog, of lekker voor jezelf houden. Af en toe zal ik ook informatie sturen over schrijfcursussen en andere tekstgerelateerde zaken.

Je bent succesvol ingeschreven!

Copied!