fbpx
spreekt voor zich

Vanavond speelde taal een grote rol tijdens #blogpraat en ik mocht voor één keer moderator zijn. Wat een ervaring is dat zeg! De tweets rollen binnen, je probeert op zoveel mogelijk te reageren en je mist de helft. Ik heb nog meer bewondering gekregen voor @elja1op1 die dit dus iedere week doet al ruim drie jaar! Wat een topvrouw!

De tendens die ik meekreeg, is dat mensen toch wel graag op hun taal letten tijdens het bloggen. Het is toch wel het visitekaartje van je blog, werd er gezegd. En daar ben ik het mee eens. Sommige mensen associëren slecht taalgebruik met een slecht blog. Je mag inderdaad verwachten dat wanneer je een goed doordacht blog schrijft, je ook aandacht besteedt aan je taal. Ook een gezegde waar ik me tot op zekere hoogte kan inleven.

Taal en dyslexie

Want wat nou als je dyslexie hebt? Dan kun je heel slim zijn en je blog goed doordacht hebben, maar je taalgebruik laat dan te wensen over. En dat is logisch. Daarom is het niet zo dat ik afhaak als mensen heel slecht spellen. Dat komt bij mij op de tweede plaats. Ik kijk eerder naar de argumentatie, of die klopt of niet. Dat vind ik veel belangrijker dan een spelfoutje of twee, drie.

Waar je vooral niet aan moet komen, is mijn schrijfstijl. Die is van mij en heb ik in de loop der jaren ontwikkeld tot wat hij nu is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet meer doorontwikkel, maar ik kan er niet zo goed tegen. Als je mij vertelt dat ik niet goed schrijf en dan woorden gaat veranderen in een archaïscher equivalent, dan word ik boos. Want dat zijn geen fouten, dat is smaak en ieder zijn eigen.

Over interpunctie wil ik nog even het volgende zeggen:


Komt ie!

  1. “Jan,” zei de leraar, “is een sukkel.”
  2. Jan zei: “De leraar is een sukkel”.

Gewoon het verschil tussen knowing you’re shit en knowing your shit. Of: Let’s eat, Grandpa! en Let’s eat Grandpa! Taal kan het verschil zeker maken: zowel spelling als interpunctie.

Pin It on Pinterest