WhatsApp
Telefoon

Tim Ribberink en het valse sentiment

door | 05 november 2012 | Overige, Persoonlijk | 0 Reacties

Vandaag explodeerde Twitter maximaal. Tim Ribberink, een 20-jarige jongen uit Twente, had zelfmoord gepleegd omdat hij al jaren gepest werd. Arme Tim. Laat ik eerst zeggen dat ik het echt heel erg vind, voor Tim, voor zijn ouders en voor zijn verdere familie en vrienden. Maar Twitter explodeerde van het valse sentiment.
Het valse sentiment op Twitter en op Facebook later deze middag, was alom tegenwoordig. Zelfs op de radio werd aandacht besteed aan de rouwadvertentie van Tim. Ik snap het wel. Het is een noodkreet van ouders die hun kind zijn kwijtgeraakt aan gedrag van anderen dat zo onacceptabel is, dat het eigenlijk uitgebannen zou moeten worden.
Bij 85% van kinderen die gepest worden, wordt niet ingegrepen
Niet alleen onbekende Nederlanders maar ook Bekende Nederlanders retweetten het bericht. Zelfs Gerard Joling vond het nodig om te vragen om respect voor anderen en het in hun waarde laten van mensen. Een zeer lovenswaardig standpunt. Sommige mensen denken dat dit misschien een anti-pestcampagne is. Als dat zo is, dan is het wel crue manier om aandacht te vestigen op pesten.
Als het echt is, waarom wordt er pas aandacht besteed aan pesten als iemand zichzelf van het leven beroofd? Pesten gebeurt dagelijks. Pesten is schadelijk voor degenen die gepest worden en pesten moet absoluut een halt toegeroepen worden. Docenten staan echter over het algemeen machteloos. Ze spreken een pester op zijn gedrag aan en vervolgens gaat het pesten twee keer zo hard door. Pesten moet zowel door ouders als door docenten in de kiem gesmoord worden. Maar hoe dan?
Want pesten gebeurt vaak in het geniep, als volwassenen het niet zien en dan is het nog altijd het woord van de pester tegen de gepeste die zich waarschijnlijk geïntimideerd voelt.
“Pesten en gepest worden hoort bij het leven,” zegt Pim Vermaat in een van zijn tweets. Tegelijkertijd noemt hij, in diezelfde tweet, de hele retweetende Twittergemeenschap “holier than thou”. Als ik zijn tweet juist interpreteer, dan klaagt hij hier ook het valse sentiment op Twitter aan. En terecht.
Dit is mijns inziens terecht omdat er tijdens het leven van Tim niets aan het gepest gedaan is. Als we eerder iets doen aan pesten, eerder tegen pesters zeggen: “Tot hier en niet verder”, dan kunnen we misschien het pesten stoppen en had Tim misschien nog geleefd.
Als kinderen geleerd wordt respect voor elkaar te hebben, dan hoeven we geen rouwadvertenties te retweeten. Als we gewoon wat eerder iets aan pesten doen, dan lopen er nu geen duizenden, zo niet honderdduizenden mensen rond die een traumatisch pestverleden moeten verwerken. Als we gewoon eens gewoon deden en kinderen zouden leren dat afwijkend niet verkeerd, raar of vreemd is. Als we verder zouden kijken dan onze neus lang is, dan zouden we pesten misschien kunnen uitbannen. Het als-gebruik in deze alinea geeft echter wel aan dat er nog geen goede methodes tegen pesten zijn gevonden.
Het wordt tijd, dames en heren onderwijskundigen! Aan de slag!
Bron plaatje 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest