fbpx

Ik mag op dit blog graag reviews plaatsen van de boeken die ik lees. Soms zijn de reviews wat langer, soms wat korter, maar ik vroeg me vandaag ineens iets af. Waar moet een review eigenlijk aan voldoen? Wanneer is een review ook een goede review?

In mijn reviews probeer ik altijd iets te vertellen over het verhaal zelf, de plot, en over de opbouw daarvan. Daarnaast probeer ik een beetje aan te geven of het spannend was of niet en wat ik er uiteindelijk van vond. Daarbij probeer ik dan altijd het woord ‘leuk’ te vermijden. Want ‘leuk’ zegt niets meer. Een boek is spannend of niet, bevat goede beschrijvingen, heeft iets verdrietigs of juist iets humoristisch.

Wat staat er in een goede review?

Een goede recensie bestaat uit:

  1. Een samenvatting van het verhaal;
  2. Een duidelijke mening;
  3. Een beoordeling van het boek.

1. De samenvatting

De samenvatting van een boek is niet de flaptekst. Het kopiëren van de flaptekst is best een beetje lui. En ook ik maak me daar schuldig aan. Een samenvatting is dus een korte versie van wat zich in het verhaal afspeelt, zonder spoilers. Een spoiler is namelijk echt not done! En het einde verklap je natuurlijk helemaal niet. Dat is net zo erg als vertellen wie de moord gepleegd heeft in een detective.

2. Een duidelijke mening

Nadat je iets verteld hebt over het boek, geef je je mening. En dat is niet ‘leuk’ of ‘niet leuk’, maar onderbouwd met fragmenten uit het boek waarom iets grappig is of hoe zielig. Of misschien wel waarom een boek mooie beschrijvingen heeft waarbij je bijvoorbeeld echt helemaal wordt ondergedompeld in de verhaalwereld. Natuurlijk met je erop letten dat je geen spoilers opschrijft.

Dit zijn een aantal andere zaken waarover je het kunt hebben in je recensie:

  • Wie is je favoriete personage?
  • Past het boek in het genre?
  • Wat vond je van de schrijfstijl?
  • Vond je boek het verrassend of origineel?

3. De uiteindelijke beoordeling

Dat kan natuurlijk zijn met sterren of met een schaal van 1 tot 5 of met woorden. Misschien beveel je het boek aan of juist niet? Misschien is het boek voor een bepaalde lezersgroep erg leuk om te lezen? En wat vond jij het belangrijkste in het boek?

Mijn volgende recensies zullen in ieder geval meer aan deze stappen voldoen. Ik blijf natuurlijk wel een beetje eigenwijs.

Foto door Aung Soe Min via Unsplash

Pin It on Pinterest