fbpx

Bewustwording ~ 1. het tot bewustzijn komen van zintuigelijke waarnemingen; 2. het ontwarren van de innerlijke drijfveren van een handeling, waardoor een moreel inzicht ontstaat; 3. het gaan beseffen

Ik werd me bewust van de driehoekjes en maakte een foto.

Ja ja, deze #WOT is dankzij mij. Ik neem dan ook alle verantwoordelijkheid op me. Hoe dat kwam? Nou, de zomergast van afgelopen zondag gebruikte het vreselijke woord ‘awareness’ in plaats van besef of bewustwording. Daar zei ik wat over op Twitter en uit die discussie kwam ik met de suggestie om daar het #WOT-woord van te maken.

Bewustwording, mooi woord. Maar de eigenlijke bewustwording gaat in fasen die zich uiteindelijk uiten in gedragsverandering. Deze fasen gaan voor elk probleem op, maar ik spits het even toe op mijzelf. Dat is het makkelijkste en het meest bekend.

Fasen van bewustwording en gedragsverandering

1. Ik heb geen probleem.

Je leeft je leven en ja, de dingen gaan wat moeilijker, maar ach, dat valt best mee. Ik heb nergens last van en ik red me best. Waarom zou ik afvallen? Het gaat toch goed zo? Ik koop schoenen zonder veters, want die krijg ik makkelijker aan. Dan hoef ik niet te bukken om mijn veters te strikken, want dat gaat niet meer zo makkelijk. Maar zo gaat het toch ook?

2. De twijfelfase

Dit is de fase van daadwerkelijke bewustwording. Die veterschoenen waren toch leuker dan de schoenen die ik nu heb. Misschien moet ik toch wel iets aan mijn gewicht gaan doen. In deze fase schrijf je al dan niet mentaal de voor- en nadelen op van het hebben van overgewicht en de voor- en nadelen van je leefstijl. Misschien moet er toch iets veranderen?

3. De voorbereidingsfase naar gedragsverandering

Je gaat plannen maken, stelt een crisislijst op van wie je kunt bellen in tijden van ellende en maakt een schema voor jezelf. Deze fase heb ik zo vaak overgeslagen toen ik ging lijnen. Ik deed het maar gewoon. Hield het zelden vol. Met mijn langste lijnpoging (twee jaar) verloor ik zeventig kilo, die ik bijna allemaal weer teruggevonden heb.

“I keep trying to loose weight, but it keeps on finding me”

Dat idee. Maar bij deze fase hoort ook dat je grenzen gaat stellen,voor jezelf gaat zorgen en kiezen en assertiever wordt. Een flink grote fase dus.

4. De actiefase

Yeah! You go girl! De actiefase is begonnen. Vol goede moed start je met het uitvoeren van je plannen. Je gaat minder eten, meer bewegen en je werkt aan je psychische problemen, al dan niet met hulp. Want in de vorige fase heb je geleerd dat je mensen om hulp mag vragen als het nodig is. Ook een vorm van bewustwording omdat je voorheen alles alleen wilde doen. Geen hulp wilde vragen en maar mondjesmaat hulp accepteerde. Je wordt je bewust van het feit dat hulp vragen geen teken van zwakte is, maar juist supersterk is.

5. De volgende fase is volhouden

Hou vol, je kunt het. De plannen die je maakte in fase 3 moeten een soort automatisme zijn geworden. De bewustwording zakt weer een beetje weg, want het gaat allemaal automatisch. En daarin ligt ook het gevaar. Omdat je besef wegzakt, het eten een automatisme is geworden, krijg je ook weer de kans dat je terugvalt.

6. De terugval

Deze fase komt onvermijdelijk. Terugvallen is logisch als je een nieuwe leefstijl moet aanwennen. Na een jaar gezond leven denk je vaak dat dat ene plakje chocola best wel kan. Geen probleem, morgen weer een dag. Je moet je op dat moment bewust gaan worden waarom je terugvalt? Wat gebeurde er voor je het stukje chocola nam? Opnieuw een soort bewustwording. Je kunt dan weer plannen maken om je levensstijl opnieuw op te pakken en verder te gaan waar je gebleven was.

Je kunt deze fasen natuurlijk ook op andere situaties toepassen. In plaats van eten vul je je eigen ding in.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! 

Pin It on Pinterest