fbpx

Fiets (de; m en v; meervoud: fietsen) 1 tweewielig voertuig dat wordt voortbewogen door op pedalen te trappen, syn. rijwiel: met de fiets komen; op de fiets; wat heb ik nou an me fiets?, wat zal me nou gebeuren?; 2 (meton.) iem. op een fiets: pas op, daar komt een fiets; 3 (Barg.) (alleen in het mv.) handen of benen: de paternosters om de fietsen; 4 (Barg.) vijf gulden [twee achterwielen, schertsend voor twee rijksdaalders]: dat kost een fiets; 5 (visserst.) motorlogger.

fietsToen ik studeerde fietste ik bijna elke dag, tot mijn fiets stuk ging. Sindsdien ging ik lopend naar de universiteit. Fietsen in Leiden is overigens een jungle. Vroeger zag ik dat niet zo, het was een aparte manier van fietsen. Je kunt het typeren als: voor de dood of de gladiolen. Waarbij gladiolen gelukkig redelijk vaak de uitkomst is. Wees ook niet verbaasd als je een student midden in de nacht naast zijn fiets ziet liggen. Dronken studenten kunnen over het algemeen niet zo goed fietsen. Sommige studenten krijgen hun fiets na een avondje sociëteit niet meer van slot. Die lopen dan midden in de winter op hun sokken naar huis, omdat hun voeten pijn doen van de te hoge hakken. *kuch*

Ik heb afgelopen zomer voor het eerst sinds tijden weer op een fiets gezeten

Op Terschelling. Ik had het eigenlijk wel een beetje gemist, dat fietsen. Maar ik kon het niet meer. Vorig jaar was ik in Drenthe op vakantie, vlak bij Borger in de buurt. We wilden toen voor één dagje een fiets huren, maar ik durfde niet. Ik was bang dat de fiets mij niet zou houden. Ik was bang dat ik de afstand van 10 kilometer van het huisje naar Borger niet zou halen. Ik was bang dat ik als een of ander hijgend nijlpaard aan zou komen op de plaats van bestemming. Ik was bang dat andere mensen met medelijden naar mijn fiets zouden kijken.

Dit jaar echter, heb ik dus op Terschelling het hele eiland onveilig gemaakt op een fiets met zeven versnellingen! Iedere dag dat ik daar was, heb ik zeker 14 kilometer gefietst. En hoe heerlijk is het om de wind door je haren te voelen gaan en je benen te laten werken! Dat je een heel eiland kunt rondfietsen zonder buiten adem te raken van de inspanning, enkel van de tegenwind van orkaan Bertha.  Nu hier in Den Haag heb ik weer niet meer gefietst: ik vind deze stad namelijk niet echt fietsvriendelijk. En mijn fiets staat in een schuur, waar ik alleen maar bij kan als ik me door een haag van spinnenwebben en bijbehorende spinnen worstel. Daar pas ik voor.

Eigenlijk vind ik nog dat je het niet over het woord fiets kunt hebben, zonder dit liedje erbij te doen:

photo credit: basheem via photopin cc

Serienavigatie<< #WOTdeel 35: Tranen#WOT deel 37: bronsttijd >>

Pin It on Pinterest