#WOT deel 12: controle

24 maart 2016 | Overige, WOT | 5 reacties

Controle ~ 1) Beheer 2) Beheersing 3) Bescherming 4) Bewaking 5) Bewind 6) Bestuur 7) Check 8) Deel van fabricage 9) Echtheidsonderzoek 10) Herexamen 11) Hoede 12) Inspektie 13) Inspectie 14) Kaartcontrole 15) Keuring 16) Nagaan 17) Nazicht 18) Op zicht 19) Onderhoudsmiddel (crypt.) 20) Surveillance 21) Schouwing 22) Schouw 23) Toetsing 24) Toezicht

Volgens mijn scheurkalender is de mate van controle die je kunt uitoefenen omgekeerd evenredig aan de mate van stress die je ervaart: hoe meer controle, hoe minder stress. Als je stress ervaart, komt dat dus omdat je geen controle kunt uitoefenen. Dit is een van de mogelijke oorzaken van stress. Aldus Covey.

Een manier om stress te verminderen, is het uitoefenen van controle op bepaalde situaties. Dan rest de vraag: welke situaties zijn controleerbaar? Altijd lastig om te bepalen welke zaken zich binnen jouw invloedssfeer bevinden.

Bijvoorbeeld: je kunt mopperen op het feit dat het regent op je trouwdag. Natuurlijk is dat niet leuk, maar je hebt geen controle over het weer. Je kunt je er dus druk over maken, maar daardoor gaat de zon toch echt niet schijnen.

Bijvoorbeeld: je kunt jezelf uitschelden voor het feit dat je de deur dichttrekt zonder je sleutels bij je te steken, zoals ik dat afgelopen zaterdag deed, maar gebeurd is gebeurd. Het heeft geen zin om jezelf voor domme doos uit te schelden. Je kunt beter oplossingen bedenken om straks je huis weer binnen te komen. Gelukkig kwam mijn moeder de deur voor me openmaken. Ik ervaarde weinig stress, ondanks dat ik mezelf natuurlijk wel even voor domme doos had uitgemaakt.

De mate van controle en loslaten is belangrijk

Hoe ervaar jij het concept controle? Heb jij altijd alles in de hand en ben jij een zogenaamde controlfreak of ben jij heel los en laat je alles op je afkomen? Ik lees het graag weer!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Serienavigatie<< #WOT deel 11: moestuin#WOT deel 13: loslaten >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest