#WOT deel 13: loslaten

31 maart 2016 | Overige, WOT | 7 reacties

Loslaten ~ 1) Afhelpen 2) Afwerpen 3) Bevrijden 4) Bezig houden 5) Beginnen 6) Elargeren 7) Invrijheidstellen 8) In beslag houden 9) In vrijheid stellen 10) Laten blijken 11) Laten gaan 12) Laten 13) Losbarsten 14) Losgaan 15) Losmaken 16) Lossen 17) Met rust laten 18) Niet meer in het bezit willen houden 19) Niet meer houden 20) Niet langer vasthouden

Cirkel van invloed en betrokkenheid: wanneer moet je loslaten?Als je geen controle hebt, dan kun je maar een ding doen: loslaten. Maar hoe weet je of je invloed hebt of niet? Daar hebben ze een cirkel voor bedacht.

De cirkel van invloed en betrokkenheid bestaat uit controle uitoefenen en loslaten

Eigenlijk zijn het twee cirkels: de binnenste cirkel en de buitenste cirkel. In de binnenste cirkel zit je invloedssfeer. Hier kun je invloed uitoefenen op alles wat er binnen valt. Alles wat in de tweede cirkel valt, de buitenste ring, daarop kun je geen invloed uitoefenen. Het heeft dan ook geen zin om te proberen invloed uit te oefenen, ook al ben je er wel bij betrokken. Je kunt het beter loslaten.

Ik vind dit een mooie houvast om te bedenken wanneer ik kan loslaten en wanneer ik wel moet handelen. Dat geeft mij toch best wel een rustig gevoel. Voorbeeld? Voorbeeld.

Tijdens de verhuizing van mijn moeder, waren de verhuizers druk bezig met het naar boven brengen van dozen en meubels. Ondertussen zat ik op de grond in een hoekje drie IKEA-kasten in elkaar te schroeven. Een van de verhuizers zei tegen me: “Wat ben je rustig aan het schroeven.” Dus ik antwoordde dat het weinig zin had om me druk te maken: die kastjes moesten in elkaar en ondertussen kon ik toch niets doen. De verhuizers waren toch nog bezig en uitpakken had nog geen zin. Ik kon het dus beter loslaten en me concentreren op de dingen waar ik wel invloed op had: het in elkaar schroeven van kasten. Ik denk dat ze misschien vaker last hebben van gestreste mensen en dat ik daarom opviel met mijn rust.

Overigens: als je de cirkel van invloed onder controle hebt, kun je die cirkel uitbreiden en wordt die groter, terwijl de cirkel van betrokkenheid kleiner wordt. Ik heb alleen geen idee hoe je dat moet doen.

Ik ben benieuwd waar jij duidelijke beelden hebt van loslaten en invloed uitoefenen. Ik lees ze graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Serienavigatie<< #WOT deel 12: controleWOT deel 14: stem >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest