fbpx

MevrouwTJE ~ voorbeeld van een verkleinwoord dat men vaak gebruikt

mevrouwtje bonjeMijn nekharen ging recht overeind staan bij dit woord. Het is zo denigrerend! Ik denk gelijk aan mannen die het nodig vinden om te laten zien dat zij het beter weten. “Komt u maar mee, mevrouwtje.” Of: “Dat zullen we wel even fixen, mevrouwtje.” Brrr. Ik word er helemaal eng van.

Ooit liet ik op Twitter weten tijdens blogpraat, dat ik graag een eigen bedrijfje wilde beginnen. Elja riep: “Hè nee Martha, niet jij ook al!” Ik begreep niet goed waar ze het over had, maar ze legde uit, dat ze allergisch was voor het verkleinwoord. Want hoe wil je groeien als je zelf je bedrijf klein noemt. Dat snap ik wel. Ooit las ik een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen vaak verkleinwoorden gebruiken: bedrijfje, collegaatje, vriendinnetje. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik het ook doe. Maar probeer er maar eens vanaf te komen als je vindt dat het allemaal zo lief klinkt.

Toch krijg ik de kriebels als ik aangesproken wordt met mevrouwtje.

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar ik weet wel dat ik er zeker tegenin zal gaan als het me gebeurt, meneerTJE. Ik word dan mevrouwtje Bonje! Hoewel dat misschien wel meer dan assertief, zo niet agressief, zal overkomen. Maar sorry hoor, mevrouwtje is echt een jeukwoord.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Serienavigatie<< #WOT deel 14: Boos#WOT deel 17: Tijd >>

Pin It on Pinterest