#WOT deel 16: serendipiteit

20 april 2017 | WOT | 2 reacties

Dit is deel 15 van 51 in de serie WOT 2017

Serendipiteit ~ Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.


Het Eureka-moment van Archimedes toen hij erachter kwam hoe volume en massa zich verhouden tot de verplaatsing van valversnelling dinges iets. Misschien moet ik me gewoon bij taal houden en niet denken dat ik de Wet van Archimedes begrijp? Wil je het precies weten? Klik dan maar op deze link.

Serendipiteit is het bedenken van een oplossing voor een ander probleem dan dat waar je eigenlijk mee bezig bent. Het is het bij toeval vinden van de werking van bijvoorbeeld penicilline, wat Alexander Fleming overkwam doordat hij de afscheiding van een schimmel onderzocht.

Of de ontdekking van aspartaam, de kunstmatige zoetstof, door het experimenteren met aminozuren en een man die aan zijn vinger likte om een pagina om te slaan. Of de ontdekking van de psychedelische effecten van lsd. Ja, zelfs de post-its, de geeltjes, zijn door serendipiteit de wereld ingekomen.

Serendipiteit is bedacht door Horace Walpole

Deze man, schrijver van de eerste gothic novel, las een anoniem sprookje over drie avontuurlijke prinsen die door scherpzinnigheid en toeval veel ontdekkingen deden. Zij kwamen van het eiland Sarendip, dat Sanskriet is voor Sri Lanka.

De vraag is nu: heb jij wel eens een serendipiteitsmomentje gehad? Je eigen eureka moment? Als ik nadenk, kan ik zelf helaas niets verzinnen. Waarschijnlijk heb ik ze wel gehad, maar waren ze niet baanbrekend genoeg om te onthouden. Maar misschien denk jij: ik zou wel eens iets willen ontdekken en heb je iets ontdekt wat voor jou heel belangrijk was, terwijl je iets anders aan het doen was. Ik lees het natuurlijk weer graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014.

Serienavigatie<< #WOT deel 15: koppigWOT deel 17: geen >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest