fbpx
Dit is deel 19 van 53 in de serie WOT 2015

Kauwgom ~ 1) Bubblegum 2) Gom met etherische olie en suiker om op te kauwen 3) Kauwgum 4) Lekkernij 5) Snoep 6) Snoepgoed 7) Vogellijm als snoepgoed (crypt.)

Eerst maar even een klein stukje geschiedenis van Wikipedia. Kauwgom (of kauwgum) is een soort snoep waarop slechts gekauwd wordt en die niet bedoeld is om te worden ingeslikt.

Kauwgom wordt gemaakt op basis van gom, smaak- en zoetstoffen. Het is bekend van Indianen dat zij kauwden op gom uit bomen die zij met kruiden op smaak brachten. Als uitvinder van de eerste commerciële kauwgom wordt de Amerikaan John B. Curtis gezien.

En daarmee is deze man voor mij een groot probleem. Ik heb namelijk een hekel aan kauwgom. Toen ik nog voor de klas stond, hadden mijn leerlingen vaak kauwgom in hun mond. Ik werd soms echt fysiek misselijk van het herkauwen dat ik voor me zag.

Op een bepaald moment heb ik de ergste herkauwer op mijn plek voor de klas gezet en de rest van de klas laten kauwen op de manier waarop hij aan het kauwen was. Ik heb de leerling uitgelegd dat ik tegen dit uitzicht aankijk en dat ik dat niet bepaald een fijn gezicht vind. De leerling kon daar wel een beetje inkomen. Na dit moment stelde ik de regel in, dat leerlingen van mij best kauwgom in hun mond mochten hebben, maar ik wilde het vooral niet zien. Dat werkte.

Ook op straat zie je vaak mensen kauwgom kauwen

En ik vind dat ook smerig. Hoe vaak zie je niet van die plakkaten op de grond liggen in de stad, omdat mensen niet het fatsoen hebben om de uitgekauwde kauwgom in de prullenbak te gooien. En als er geen prullenbak in de buurt is, doe het dan in een papiertje of zakdoekje en stop het in je jaszak.

Het moge duidelijk zijn: kauwgom had wat mij betreft niet uitgevonden hoeven worden. Maar hoe denk jij over kauwgom? Ben jij een fervent kauwer of juist niet? Ik lees weer graag jullie reacties.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Serienavigatie<< #WOT deel 18: deadline#WOT deel 20: Macht >>

Pin It on Pinterest