#WOT deel 21: Macht

22 mei 2014 | Overige, WOT | 3 reacties

Loesje, machtMacht ~ De eigenschap anderen je wil te kunnen opleggen. Het vermogen om iets te doen, heerschappij over personen en zaken. Onpersoonlijke kracht die in personen of voorwerpen aanwezig wordt geacht.

Macht, een klein woordje, maar met grote gevolgen. Mensen die macht in handen krijgen, zoals vandaag bij de Europese verkiezingen, moeten daar goed mee om kunnen gaan. Hoe vaak hoor je niet dat een politicus zich heeft verrijkt op kosten van de gemeentelijke schatkist? De verleiding is voor sommige mensen te groot om te hanteren. Daar in Brussel, ver weg van “het volk” ligt de macht. Volgens sommigen teveel macht. Het is een welles-nietes spelletje en ik heb bijna geen zin om me erin te mengen, maar ik voel me verplicht om te gaan stemmen, omdat ik anders de komende jaren niet mag klagen over de politiek. Ik leg mezelf dus stemplicht op. Die macht heb ik.

Vanochtend belde ik nog met mijn moeder. We hadden zondag bekeken welke partij in welke Europese partij zou opgaan en op basis daarvan een keuze gemaakt om te gaan stemmen, maar ik bedacht me dat die stem misschien wel eens verkeerd uitgelegd zou kunnen worden door bepaalde staatslieden. We wilden PvdA gaan stemmen. “Maar, mam,” zei ik vanochtend, “dat kan dus uitgelegd worden als legitimering van de huidige regeringspartij. En volgens mij zijn we het daar niet mee eens.” Daar had mijn moeder nog niet over nagedacht. “Maar ja, wat moeten we dan stemmen?” verzuchtte ze.

We debatteerden nog een tijdje door. Uiteindelijk kwam er dan toch een partij uit die we wel zagen zitten. We vonden beiden dat de lijsttrekker het de laatste tijd goed had gedaan en gunden diens partij macht. In de hoop dat daar dan goed mee omgegaan wordt. Het blijft echter een negatieve selectie, zoals ik al eerder zei.

Een nadeel van deze verkiezingen is dat de macht in Brussel wat mij betreft niet transparant genoeg is. Niemand heeft mij namelijk nog ooit duidelijk kunnen uitleggen wat Brussel nou kan doen. Behalve dan de waslabeltjes in je kleding verplicht stellen (kijk vanaf minuut 11.20).

 

Serienavigatie<< #WOT deel 20: Recalcitrant#WOT deel 22: Verdwaald >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest