WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 22: jongerentaal

door | 02 juni 2016 | Overige, WOT | 4 reacties

Wat platentektoniek met jongerentaal te maken heeft

Jongerentaal ~ het taalgebruik van jongeren, ook wel jeugdtaal genoemd. Verschillende vormen van jongerentaal zijn Murks en straattaal.



Tijdens de huiswerkbegeleiding sprak ik gisteren met een meisje uit de eerste klas over platentektoniek. Het verschijnsel dat de verschillende werelddelen op platen of schollen liggen die naar elkaar toe bewegen of van elkaar af. Of enkel langs elkaar schuren.
Een voorbeeld van transforme platen zijn de Pacifische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Op de Pacifische plaat ligt de staat Californië de rest van Noord-Amerika ligt op de andere plaat. Die twee platen schuren langs elkaar, wat voor flinke aardbevingen kan zorgen. San Francisco wacht al jaren op de ‘big shaker’: de grote aardbeving die de stad laat instorten.
Divergerende platen vind je bijvoorbeeld in de Atlantische Oceaan. De Eurasiatische plaat, waar Europa op ligt, en de Amerikaanse plaat bewegen van elkaar af. Dit zorgt ervoor dat een deel van de aarde die onder de platen ligt ruimte krijgt om omhoog te komen, waardoor bergen kunnen ontstaan. De Mid-Atlantische rug (een bergketen van noord naar zuid tussen Europa en Afrika aan de oostkant en de Amerika’s aan de westkant) is daardoor ontstaan.
Een voorbeeld van convergente platen is bijvoorbeeld te vinden tussen Japan en de Stille Oceaan. De Filippijnse plaat is onder de Pacifische plaat geschoven, waardoor bijvoorbeeld de Marianentrog is ontstaan. Dat noemen ze dan weer subductie. Deze trog is ongeveer 11 kilometer diep.
Ja ik leer een hoop tijdens de huiswerkbegeleiding.

En toen gebruikte ik jongerentaal

Ik gaf aan dat convergerende platen eigenlijk een fittie hebben: de verliezende plaat duikt onder de winnende plaat en zo wordt de fittie uitgevochten. Het meisje keek me verbaasd aan. Ik ben in haar ogen een oude vrouw: we schelen een hele generatie. Het klopte in haar ogen niet dat ik het woord fittie gebruikte.
Het komt waarschijnlijk overeen met mijn moeder die in de jaren tachtig het woord gers zou gebruiken. Een woord waarmee ik toen aangaf dat iets leuk was. Net als de woorden mietersjottem, dondershipblits of gaaf.
Kortom, jongerentaal. Kan jij je nog herinneren welke woorden jij gebruikte vroeger? Welke taal is jouw jongerentaal geweest? Ik ben heel benieuwd of ik nieuwe woorden ga leren!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. Anna

    Goh … ik kom niet verder dan cool, van de Fonz hé … Happy days ☺ maar verder…?

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 22: jongerentaal - Mighty Musings - […] donderdag verschijnt daar een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest