#WOT deel 25: yngling

22 juni 2017 | WOT | 6 reacties

Dit is deel 24 van 51 in de serie WOT 2017

Yngling ~ 1) type zeilboot 2) Een yngling is een middelgroot type zeilboot, waar onder meer olympische wedstrijden mee gehouden zijn 3) jeugd (Noors) 4) jongeling (Noors)

Ik kwam dit woord tegen in de e-mailnieuwsbrief van Onze Taal. Wekelijks krijg ik deze brief en deze keer stond dit woord erin. Ik heb zelf helemaal niets met boten, maar de betekenis van het woord yngling vanuit het Noors bevalt me wel: jeugd. Zeker nu ik mijn eerste grijze haren begin te ontdekken.

Onze Taal legt nog meer uit over dit woord: het begin van het woord, uitgesproken als ung, lijkt op het Nederlandse jong en ook het Duits jung en het Engelse young zijn verwant. Het achtervoegsel -ling is verwant met ons -eling.

Letterlijk kun je dit woord dus vertalen als jongeling. De reden dat Onze Taal dit woord eruit pikte, is een krantenartikel uit het Sneeker nieuwsblad van 14 juni 2017 waarin duidelijk wordt dat op 14 juli het WK Yngling varen een spektakel beloofd te worden.

Het WK yngling varen

Ik wist niet dat het bestond, maar ik heb weer een nieuw woord geleerd. Benieuwd wat jij van dit woord maakt. Uiteraard mag je ook het woord jeugd of jongeling gebruiken, want yngling is wel heel specifiek. Lees verder over de herkomst van dit woord bij Onze Taal. En schrijf weer mee, want hoe reageerde jij op je eerste grijze haren? Of negeer je ze nog steeds als je in de spiegel kijkt?

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014.

Serienavigatie<< #WOT deel 24: recept#WOT deel 26: gal >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest