#WOT deel 25: zomer

23 juni 2016 | Overige, WOT | 5 reacties

Dit is deel 25 van 52 in de serie WOT 2016

Zomer ~ Eén van de 4 seizoenen. De astronomische zomer start rond 21 juni, wanneer de dagperiode het langst is en de nachtperiode het kortst. De meteorologische zomer telt de maanden juni, juli en augustus. Het is in dit seizoen dat meestal de hoogste temperaturen worden opgetekend. Ook in dit seizoen telt men de meeste onweersdagen.

Gisteren begon de zomer. Het jaargetijde waarin de meeste zonuren zouden moeten worden geregistreerd. Ik vind ‘t het allerleukste om aan leerlingen uit te leggen hoe het komt dat we een wisseling in seizoenen hebben. Dus dat ga ik nu ook doen!

De aarde draait om de zon. Dat zei Galileo vroeger al, maar het duurde even voor hij werd geloofd. En de aarde staat niet recht, maar een beetje scheef. Die kanteling zorgt ervoor dat we als een soort tolletje dat bijna uitgedraaid is, om de zon heen wentelen. En die kanteling zorgt er ook voor dat wij last hebben van seizoenen zoals herfst, winter, lente en zomer.

De zomer en de keerkringen

De aarde is ruwweg opgedeeld in drie kringen: de kreeftskeerkring, de evenaar en de steenbokskeerkring. De kreeftskeerkring ligt op het Noordelijk halfrond, zo ongeveer ter hoogte van Mexico, Egypte, India en Taiwan; de steenbokskeerkring ligt op het Zuidelijk halfrond, ter hoogte van Chili, Zuid-Afrika, Australië en Frans-Polynesia. (Ik leer zelf ook nog weer wat, want ik dacht dat ze hoger lagen!)

Doordat de aarde dus gekanteld is, lijkt het alsof de zon tussen deze twee keerkringen heen en weer beweegt. Van de kreeftskeerkring naar de steenbokskeerkring duurt ongeveer een half jaar.

Als de zon bij de steenbokskeerkring staat, dan is het hier winter, zo rond 21 december: de zon staat dan het verste weg. Op het Zuidelijk halfrond is het dan zomer. De zon komt dan niet eens meer boven de horizon op de Noordpool. Het is daar dan een half jaar nacht. De langste nacht is dan ons deel rond die 21e december.

Als de zon zich na een reis van zes maanden boven de kreeftskeerkring bevindt, rond 21 juni, dan is het hier zomer: de zon staat dan het dichtste bij ons. Op de Noordpool en in Lapland bijvoorbeeld, gaat hij helemaal niet meer onder en het is daar dan een half jaar dag. Op IJsland is het 20 uur per dag licht. Op of rond 21 juni is het bij ons dan de langste dag.

De zon passeert de evenaar twee keer op zijn reis

Dit gebeurt op 21 september en 21 maart. Op deze dagen hebben we te maken met de nachtevening of equinox. De dag is even lang als de nacht. Dit is het begin van de herfst (21 september) of lente (21 maart).

Gisteren begon de zomer en ik luidde deze in met een heerlijke barbecue. Ik ga nog twee keer een week op vakantie (en ik laat mijn Dobermann weer onaangelijnd achter). Wat gaan jullie doen deze zomer? Wat doet het woord eigenlijk met jullie? Ik lees het graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Serienavigatie<< #WOT deel 24: onwelgevallig#WOT deel 26: molen >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest