fbpx

karma: je krijgt wat je geeft

bron

Karma ~ 1) Boeddhistisch dogma 2) Boeddistisch dogma 3) Begrip uit het boedhisme 4) Daden in de opeenvolgende existenties 5) De som van daden en gedachten (crypt.) 6) Het bepaald zijn van iemands lot 7) Het totaal van menselijk denken en doen volgens boeddhistische opvatting 8) Iemands lot 9) Leerstuk van het boeddhisme 10) Lot 11) Lotsbepaling 12) Lotsbestemming

Ik geloof in karma. Ik geloof dat je iets goeds voor iemand kunt doen en dat dit dan op de een of andere manier weer positief bij je terugkomt. Anders gezegd:

Alles is afhankelijk van alles en alles heeft invloed op alles. Karma is de optelscore van alle handelingen in je leven. Soms wordt karma ook levenslot of oorzaak-gevolg genoemd.

Zo geloof ik ook heel sterk in de kracht van netwerken. Soms kun je voor iemand een tip hebben die hem of haar mogelijkheden geeft: je zet iemand op het spoor van zijn levensmissie, je geeft iets dat iemand juist op dat moment kan gebruiken zoals bijvoorbeeld een compliment of een knuffel op het juiste moment.

En karma komt linksom of rechtsom weer bij je terug.

Anderen noemen dat synchroniciteit. Het is het idee dat toeval niet bestaat en dat alles op het juiste moment gebeurt. Ik was vorig jaar aan het einde van mijn uitkering en de bijstand stond al flink aan mijn deur te rammelen, had zelfs al een voet tussen de deur als een soort irritante verkoper van nutteloze en kapotte spullen. Voordat de verkoper zich in mijn leven had genesteld, kwam ik eruit door mijn reddende engel (shout-out naar Petra Blankwaard van Indigo Webstudio). Dat is synchroniciteit. En karma: zowel voor haar als voor mij. Zij kreeg extra WordPress-handjes en ik kreeg een kans om als zelfstandige te beginnen.

Wat we gedaan hadden, dat weet ik niet. Maar we hebben iets gedaan dat goed was. Dat is karma.

Kun jij je een situatie herinneren in je leven waarin je dacht: “Ja, dit is karma. Hier word ik beloond voor een goede daad.” Of juist: “Ja, hier krijgt iemand wat hij of zij verdient.” Dat kan natuurlijk ook.

Ik ben benieuwd of jij net zo’n sterk geloof hebt in karma als ik.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Serienavigatie<< #WOT deel 27: geluk#WOT deel 29: dip >>

Pin It on Pinterest