fbpx
Alfred Nobel

Alfred Nobel 1833-1896

Nobel ~1) Aanzienlijk 2) Adellijk 3) Aristocratisch 4) Andere naam voor leeuw 5) Bekende personen en groepen 6) Beroemde Zweed 7) Bekende Zweed 8) Deftig 9) Drukletter 10) Die prijs is zeer eervol (crypt.) 11) Engels muntstuk 12) Edelmoedig 13) Edelaardig 14) Edel 15) Edel in zedelijk opzicht 16) Eerbiedwaardig 17) Engelse gouden munt 18) Fier

Het is weer de periode van de nobel prijzen. Inmiddels zijn er twee uitgereikt: die voor de geneeskunde en die voor de natuurkunde. In de geneeskunde ging de prijs naar onderzoekers die parasitaire ziektes bestudeerden en in de natuurkunde naar wetenschappers die bewezen dat een neutrino massa heeft.

Nobel onderzoek

Prachtig dat deze mensen die prijs hebben gehad. Niet alleen krijgen ze een medaille, ze krijgen ook een geldprijs.

De Nobelprijs is vernoemd naar Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet. Nadat hij echter de in de krant zijn eigen necrologie las en schrok van de kwalificatie ‘handelaar in dood’, doneerde hij zijn fortuin aan een stichting die ervoor moest zorgen dat na zijn dood geld werd toegekend aan mensen die nuttig zijn voor de samenleving. Zo wilde hij zijn naam zuiveren.

Niet alleen wetenschappers zijn nobel, gewone mensen ook. Het wordt alleen niet altijd opgemerkt. Maar dat wordt dus wel tijd.

Kortom: wanneer was jij nobel? Wat gebeurde er? Wat deed je toen? Of: als je je geen voorval kan herinneren, wat doet het woord nobel met jou? Ik lees het weer graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Serienavigatie<< #WOT deel 40: quote#WOT deel 42: pijn >>

Pin It on Pinterest