#WOT deel 51: dag

22 december 2016 | Overige, WOT | 5 reacties

Dit is deel 51 van 52 in de serie WOT 2016

Dag ~ 1) Afscheid 2) Begrensde tijdruimte 3) Bepaald tijdvak 4) Bepaalde tijd 5) Dagelijks 6) Dageraad 7) Daglicht 8) Datum en tijd 9) Decagram 10) Decagram (afk.) 11) Deel van de week 12) Deel van een etmaal 13) Deel van een jaar 14) Deel van een week 15) Deel van het jaar 16) Dies 17) Dik eind touw (scheepst.) 18) Eenheid van tijd 19) Eind touw

Maan, Jupiter en Venus boven de Erasmusbrug

Maan, Jupiter en Venus boven de Erasmusbrug

Gisteren was de kortste dag van het jaar. Of de langste nacht. Het is maar hoe je het bekijkt. De zon staat nu het verste van ons af maar begint nu aan zijn terugreis naar het noordelijk halfrond.

Ik vind dit altijd een van de leukste dingen om uit te leggen over aardrijkskunde bij de huiswerkbegeleiding. Vol enthousiasme spreek ik over de zonnewendes op 21 december en 21 juni, wanneer we de langste dag van het jaar hebben. En over de equinox op 21 maart en 21 september.

Dag en nacht zijn dan even lang

De zon staat dan boven de evenaar. Op of rond de 21e van de genoemde maanden begint dan ook het nieuwe seizoen.

Overigens is het wel een beetje typisch: dit hele verhaal is beredeneerd vanaf het noordelijk halfrond. Gisteren bereikte de zon namelijk de Steenbokskeerkring op het zuidelijk halfrond en over een half jaar zal de zon op het noordelijk halfrond de Kreeftskeerkring bereiken. Op het zuidelijk halfrond is het nu namelijk volop zomer en hadden zij de langste dag.

Wist je trouwens dat een dag niet precies 24 uur is? Een dag duurt namelijk maar 23 uur 56 minuten en 4 seconden. Vandaar dat we een keer in de vier jaar een schrikkeldag hebben. Dat is om de kalender weer een beetje goed te krijgen. Als we dat niet zouden doen, zou na verloop van heel veel tijd de zomermaand juni ineens in de winter vallen!

Wat doe jij met die bijna 24 uur? En welke dagen vind jij bijzonder? Heb jij nog plannen voor de komende feestdagen? Of wil je iets heel anders melden over het woord dag? Alles is mogelijk! Ik lees alles weer heel graag.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Serienavigatie<< #WOT deel 50: dictee#WOT 52: vraagteken >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest