fbpx

Fijne KerstLichtfeest ~ viering van de terugkeer van het licht

Vorige keer beloofde ik hierover te schrijven. Belofte maakt schuld, dus daarom is het #WOT woord van deze week ‘lichtfeest’. Vorige week schreef ik dat we met het woord amen eigenlijk de God Amon-Ra aanroepen, de Egyptische God van de zon.

Het hele kerstfeest is gebaseerd op de terugkeer van het licht. Vroeger, voordat het christendom over Europa werd verspreid, vierden de Germanen rond deze tijd dat de dagen weer langer werden.

Lichtfeest en priesters

Zo rond het begin van de jaartelling, de priesters doorkruisten Europa om de heidenen te bekeren, kwamen zij dit lichtfeest overal tegen. Ze besloten daarom de geboorte van Christus op te nemen in dit feest. Later werd de terugkeer van het licht naar de achtergrond gedrukt door de steeds verder oprukkende kerstening van de Germanen.

Dat het christendom nog steeds gebaseerd is op de terugkeer van het licht, dus eigenlijk de aanbidding van de zon, zien we terug in de heiligen prenten: zij worden afgebeeld met een gouden aureool boven hun hoofd. Een gele schijf die lijkt op de zon!

Dus ik vier dat het licht weer terugkomt. Ik stop lichtjes in een kunstdennenboom. Ik zet kaarsjes en waxinelichtjes neer en ik eet mijn voorraden op, want het licht komt terug en daarmee ook de verse groenten, de lange zwoele zomeravonden en de verfrissende zomerbuitjes!

Wat ga jij doen met kerst? Ik lees het graag in de een na laatste #WOT van dit jaar. En volgend jaar ga ik hier gewoon mee door want dit is iedere week weer verrassend door alle juweeltjes die jullie hier delen.

Ik wens iedereen mooie kerstdagen / een mooi lichtfeest!

Serienavigatie<< #WOT deel 51: Amen

Pin It on Pinterest