#WOT deel 6: kwinkslag

6 februari 2014 | Overige, WOT | 1 reactie

Kwinkslag ~ een geestig gezegde, vooral als afweer gebruikt

kwinkslag

Kopstoot van Zidane, standbeeld

Ik houd echt van kwinkslagen, vooral als ik ze zelf uitdeel. Maar wat mij meer intrigeert is de herkomst van het woord. Kijkt heel geleerd en pakt het etymologisch woordenboek erbij.

Volgens Van Dale Etymologisch Woordenboek:

[snaaks gezegde] quincslach 1410 het eerste lid van het middelnederlands quincken [zich snel bewegen, op en neer gaan, flikkeren, schitteren, kwinkeleren] dus de betekenis zal oorspronkelijk zijn geweest ‘verrassende slag’.

Het woord kwam dus al voor in 1410, tenminste, toen is het voor het eerst op schrift gevonden. Een ‘verrassende slag’ dus. Grappig om te zien hoe een betekenis kan veranderen.

Dit filmpje vond ik toen ik het woord kwinkslag intikte op YouTube. Kijk het filmpje en houdt het plaatje hierboven even in je gedachten:

Humor toch?

Serienavigatie<< #WOT deel 5: Legitiem#WOT deel 7: doorwrocht >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest