fbpx
50books, literatuurblogs

Eigen werk

Van Donna Tartt kwam er een boek uit in 2013 over het Puttertje, een klein vogeltje dat werd geschilderd door Carel Fabritius in 1654. Het schilderij is heel klein: 33,5 cm bij 22,8 cm. Ondanks dat het een klein schilderij is, speelt het een grote rol in de laatste nieuwe van Tartt.

De Mona Lisa speelt een rol in De DaVinci Code van Dan Brown, het is maar een bijrolletje, maar toch wordt het genoemd, evenals andere kunstwerken. Dat is helemaal zichtbaar in het Bernini mysterie van dezelfde schrijver. Ik vermoed dat Brown overigens in beide boeken zijn eruditie heeft willen laten zien door al zijn kennis van die kunstenaars ten toon te spreiden.

Ook in strips komen schilderijen voor: denk aan De Raap van Rubens waarin Lambik de leerling van Rubens is. Of in Asterix en de Belgen waarin de Boerenbruiloft van Pieter Bruegel en Manneken Pis voorkomt of de Discuswerper in het album De lauwerkrans van Caesar.

Heb jij wel eens boeken gelezen waarin een kunstwerk een (grote) rol speelde of heeft een boek je ooit laten denken aan een schilderij? Welk schilderij was dat en hoe had dat met het boek te maken?

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie antwoorden!

Laat een link naar je eigen blog achter of reageer in de reacties op de vraag. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Ik zal zelf in een apart blog antwoorden op mijn vraag op maandag.

Heb je suggesties voor een volgende vraag, dan hoor ik dat graag hier of via twitter. Ik houd me aanbevolen en zet ze op mijn lijstje.

Serienavigatie<< #50books: vraag 1#50books: vraag 3 >>

Pin It on Pinterest