#50books vraag 2: belemmeringen

8 januari 2017 | 50books 2017, Overige | 6 reacties

Vorige week vroeg ik naar jullie leesuitdaging. Boy oh boy, kreeg ik even het deksel op mijn neus! Jullie houden helemaal niet van gedwongen boeken lezen! En hoe had ik het ook anders kunnen verwachten. Onder dwang of stress is lezen helemaal niet leuk. En ook ik ben daar absoluut geen voorstander van.

boekenwurm heeft firstworldproblemsZo hoopt Hendrik-Jan dat hij dit jaar nog wel aan lezen toekomt, omdat zijn tiny house project behoorlijk wat tijd gaat kosten. Vorig jaar las hij maar liefst 54 boeken! Ondertussen leest hij ook nog ‘even’ La Divina Commedia van Dante. Diep respect voor mijn oud-studiegenoot.

Astrid, ook al zo’n fijne oud-studiegenoot, doet altijd een rondje blogs. Ze las bij mij over de uitdaging en dacht: ik schrijf eens een reactie. Superleuk Astrid, ik hoop echt dat je vaker mee doet. Maar ook zij legt zichzelf dit jaar geen verplichtingen op: ze heeft geen behoefte aan de stress van een lijstje.

Dit jaar doet Jannie ook weer mee met de #50books vragen. Ze schrijft graag over boeken, maar wil ook haar andere hobby’s graag een kans geven. Dit jaar gaat zij evalueren welke haar het meeste plezier geven en welke ze gaat afstoten of op een laag pitje gaat zetten. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten, maar dus ook bij haar geen leesuitdaging.

En ook Karin doet niet mee met de uitdaging. Het is haar natuurlijk van harte gegund. Gelukkig wil ze wel de volgende vragen beantwoorden van #50books. Lezen is voor haar voornamelijk haar hoofd leeg maken en ontspannen. Dikke ingewikkelde literaire werken? Daar droogt ze liever bloemen in.

De eerste die wel meedoet, is Ali. Hoe kan het ook anders: we zijn vriendjes op Goodreads! Ali heeft haar doel ook niet heel hoog gezet: ze wil 30 boeken lezen. En hoewel dit hoger is dan mijn doel, zijn er mensen die kennelijk zoveel tijd hebben, dat ze 200 boeken in een jaar kunnen lezen. Ik noem geen namen hoor, Raymond.

En dan is daar Carel. Hij noemt zichzelf geen boeklezer, maar ik meen me ter herinneren dat hij altijd zijn ereader meeneemt op vakantie. Voor de rest leest hij zoals het hem uitkomt, dus in mijn boekje ben je dan een boeklezer. Ik hoop dat veel van mijn vragen in zijn straatje passen dit jaar.

Niek (en Hendrik-Jan) brachten mij op een goed idee. Een verhaaltje voor het slapen gaan. Iedere avond een half uurtje lezen voordat je gaat slapen. Bij Niek ben ik zelfs de aanstichter van het geheel: ze gaat de verhalenbundel van Joost Zwagerman proberen te lezen dit jaar.

[bol_product_links block_id=”bol_563fbe9d56f0a_selected-products” products=”1001004002497373″ name=”zwagerman” sub_id=”50books43″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Last but not least Sue: . Dit jaar een nieuwe deelnemer voor mij, maar natuurlijk van harte welkom! Sue gaat gewoon lekker lezen en bloggen over wat ze leest. Zolang ze er maar plezier aan beleeft. Ze nodigt je ook uit voor haar eigen project: Read the world: samen boeken lezen van een schrijver uit een ander land. Ik ben benieuwd of het lukt. Het is een mooi idee.

Maar dan nu vraag 2

Wat zijn voor jou belemmeringen bij het lezen?

En dan bedoel ik eigenlijk voornamelijk: wat houd je tegen? Ik heb zoveel andere dingen te doen: bloggen, haken, werken, fitness, karate. En alles lijkt prioriteit te hebben. De vervolgvraag is natuurlijk: hoe los je het op? Want lezen verbreedt je horizon, is reizen in je hoofd en vluchten in een ander leven. Lezen zorgt voor meer empathie met je medemens. Dus ik zou het liefst wat meer tijd hebben. Hoe lossen jullie het op? Ik lees het weer graag!

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 

In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.

Serienavigatie<< #50books vraag 1: de uitdaging#50books vraag 3: inleven in een boek >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest