#50books vraag 21: de ideale boekwinkel

23 mei 2016 | 50books 2016, Overige | 8 reacties

Dit is deel 21 van 50 in de serie 50books 2016

Zoetermeer heeft geen ‘echte’ boekwinkels. Er is nadat Paagman failliet ging, nog één kantoorvakhandel overgebleven, waar boeken verkocht worden en een AKO. Verder zijn er nog wat Bruna’s, maar geen echte boekwinkel zoals Donner in Rotterdam, Kooyker in Leiden of Verwijs in Den Haag. Ik zou dus graag een ‘echte’ boekwinkel terugzien in Zoetermeer.

Hoe moet een echte boekwinkel er dan uitzien? Dat ga ik haarfijn uitleggen. Misschien dat ik hem zelf ook nog wel een keer open ook!

De ideale boekwinkel

De ideale boekwinkel is wat mij betreft een grote boekwinkel met boeken uit alle genres en voor alle leeftijden. Die boeken staan in grote kasten die volledig gevuld zijn van de grond tot bovenaan het plafond. Zo hoog dat je er met een ladder naar toe moet klimmen om bij de bovenste plank te kunnen. Die ladder staat op wieltjes en kan natuurlijk ook van links naar rechts en van rechts naar links bewegen.

De verschillende genres zijn verdeeld over verschillende verdiepingen. En iedere subgenre heeft dan weer zijn eigen boekenkast of -plank. Dus bijvoorbeeld science-fiction boeken. Die zijn dan weer onderverdeeld in de subgenres buitenaardse wezens, fantasiereizen, onder water, militaire science fiction en ga zo maar door. Natuurlijk is van iedere vertaalde uitgave ook de originele versie beschikbaar die op dezelfde wijze is ingedeeld.

Dat zelfde geldt ook voor de verdieping Nederlandse literatuur. Daar hebben we de verschillende genres ook op verschillende planken staan: literaire thriller, psychologische roman, autobiografie, essays, korte verhalen, en zo verder.

De jeugdliteratuur heeft zijn eigen verdieping. Daar staan de boeken ingedeeld op leeftijd en AVI-niveau. En voor de kinderen is er nog iets speciaals: er zijn inkijkexemplaren van ieder boek waarbij het eerste hoofdstuk te lezen is. Zo kunnen kinderen kennismaken met boeken en kijken of het ze aanspreekt. Zo maken ze kennis met mooie verhalen en leren ze weer boeken lezen (idealistisch hè).

Het allermooiste van mijn ideale boekwinkel

Het allermooiste is wel dat er op iedere verdieping zachte banken staan, grote kussens liggen en tafels waar je aan kunt schuiven en de krant kunt lezen. Verder is er natuurlijk op iedere verdieping een koffie apparaat en limonade voor de kinderen op de jeugdverdieping.

Dit is mijn ideale boekwinkel. Rendabel? Nee, absoluut niet, maar als ik ooit de loterij win, dan zou ik hem zo bouwen.

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< #50books vraag 20: notities maken#50books 22: Buiten het boekje >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest