#50books vraag 26: hmmmm… seks

28 juni 2015 | Boeken, Overige | 2 reacties

seks in vijftig tinten grijsHet moest er een keer van komen: seks bij de #50books vraag. En de vraag naar het succes van seks in literatuur.

Hoe valt het verkoopsucces van Vijftig tinten grijs te verklaren?

Peter snapt het niet. Ik kan zelf weinig zeggen over de inhoud van het boek van E.L. James: ik heb het namelijk niet gelezen. Ik kan wel wat zeggen over het succes van seks in literatuur.

Waarom verkoopt seks zo goed?

Iedereen doet het, op wat religieuzen na (en zelfs dat is niet meer zeker). En of je het nu met jezelf doet, met één of meerdere partners, serieel of parallel: iedereen heeft seks. En genieten dat we doen!

Maar niemand weet hoe jij geniet. Niemand weet hoe je eruit ziet als je klaarkomt. Alleen je partner van dat moment. En de manier waarop we genieten, waarvan we genieten en wat we lekker vinden, dat zijn de grootste geheimen die we alleen onze partner toevertrouwen, toch? Als we dat al durven.

Het jezelf overgeven aan een ander: vertrouwen dat een ander zal stoppen op het moment dat jij het te ver vindt gaan? Een spel spelen van pijn en overgave zoals dat gedaan wordt in Vijftig tinten is een kwestie van vertrouwen en loslaten. En stiekem vinden we het volgens mij allemaal heel spannend om de controle los te laten.

Voorbeeldje: als we liggen te slapen en we horen de buren seks hebben omdat je muren te dun zijn, dan zeggen we tegen onze visite dat we de buren weer bezig hoorden. De implicatie waarvan je hoopt dat je gasten het oppikken, is: “Hadden ze niet wat stiller kunnen zijn, ik kon er niet van slapen.”

Maar lig jij dan niet stiekem in je bed te bedenken: hoe zouden zij het doen? Op zijn hondjes, missionaris, lepeltje-lepeltje, cowgirl, misschien wat BDSM? En nu niet mij gaan verwijten dat ik mijn gedachten hierover op het internet zet: je denkt het zelf ook, dat weet ik zeker. Dat zit echt niet alleen in mijn dirty mind!

Het succes van Vijftig tinten grijs verklaar ik dus uit de nieuwsgierigheid die we allemaal hebben naar seks: hoe doen zij het en wat zijn hun fetishes? Hebben ze iets met panty’s, voeten, gedragen slipjes of worden ze liever vastgebonden?

Kortom: iedereen doet het, maar niemand wil vertellen hoe hij het doet. Daarom is het succes van Vijftig tinten volgens mij zo groot. Bovendien: de vrijgezellen moeten toch ergens hun kick vandaan halen, want internetporno is duur.

[bol_product_links block_id=”bol_5590432b6872b_selected-products” products=”9200000008554983″ name=”50books” sub_id=”vraag26″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Serienavigatie<< #50books vraag 25: de omgekeerde wereld#50books vraag 27: Niet lezen >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest