#50books vraag 28: hoe ziet de hoofdpersoon eruit?

14 juli 2015 | Boeken, Overige | 1 reactie

boekenwurm heeft firstworldproblemsPersoonsbeschrijvingen in boeken zijn belangrijk voor mij. Heel belangrijk? Dat denk ik niet. Het liefst laat ik me leiden door mijn eigen fantasie. Een bouquetreeksromannetje, waarbij de vrouwelijke hoofdpersoon eigenlijk altijd een brunette of blondine is met een goedgevulde cup en een slank middeltje en de man altijd een goed gespierde, gebronsde man met een strakke spijkerbroek is, doet me minder dan als ik het zelf mag verzinnen.

In de meeste boeken die ik lees, krijg ik altijd maar wat flarden van het uiterlijk van de hoofdpersonen mee. Ik lees de beschrijvingen van omgevingen wel, maar meer uit beroepsmatige interesse: hoe hebben ze het beschreven? Is de beschrijving spannend of clichématig, ondersteunend of juist niet? Ik bedoel: een huis hoeft niet altijd donker te zijn met enge geluiden, krakende trappen en piepende deuren. Dat is veel te vaak al gebruikt om aan te geven dat de situatie spannend is. Ik lees dan liever een beschrijving waarbij het huis juist geen aanwijzing geeft over de aanstaande gebeurtenissen.

Dan nu over naar de vraag van afgelopen zondag:

In hoeverre is het belangrijk voor jou dat je een hoofdpersoon kunt visualiseren op basis van de aanwijzingen in de tekst?

Ik wil mijn eigen hoofdpersoon fantaseren. Vaak heeft een vrouwelijk personage eigenschappen van mijzelf en een mannelijk personage eigenschappen die ik graag zie in een man. Mijn fantasie stuurt het verhaal en daarmee hoe de personages eruit zien. Dus ik vind het belangrijk om af en toe een detail te lezen, bijvoorbeeld over een sierlijke krul die over de schouder van de hoofdpersoon valt en dan met een gracieuze beweging van een sierlijke hand achter het oor wordt weggestopt.

Ik vind het ook leuker om te lezen over een stembuiging, een glinstering in blauwgrijze ogen of lachrimpeltjes rondom diezelfde ogen. De kleine details maken voor mij de hoofdpersoon beter, dan een complete persoonsbeschrijving van kop tot teen.

#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Serienavigatie<< #50books vraag 27: Niet lezen#50books vraag 29: welke thriller moet Peter lezen? >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest