fbpx

Is het streamen van boeken de oplossing tegen ontlezing?

dozen, boeken

Een mooi initiatief van Bruna, ik hoop dat het werkt. Martha, wat ben je negatief! Waarom zou het niet werken? Ik hoor het je denken, maar ik ben daar na mijn drie jaar in het onderwijs toch wat pessimistischer over. Ik zal ook uitleggen waarom.

Leerlingen moeten namelijk ontzettend veel. Niet alleen hebben zij veertig lesuren per week, daarnaast moeten ze nog huiswerk maken, profielwerkstukken in elkaar knutselen, toetsen leren en als het allemaal niet zo lekker loopt, bijlessen volgen.

Verder moeten ze sporten en andere sociale activiteiten volgen, boeken lezen voor tenminste twee verschillende talen en vervolgopleidingen bezoeken. En natuurlijk zijn er de afleidingen van de mobiele telefoon, spelcomputers en andere sociale media.

Hoe moeten die kids dan überhaupt nog aan lezen voor het plezier toekomen? Ze hebben een werkweek waar de directeur van Shell u tegen zegt!

Lezen via streaming is dan misschien handig, maar het zijn nog steeds boeken die geschreven worden door volwassenen die door docenten, ook volwassenen, worden opgedrongen door middel van een leeslijst.

Ontlezing tegengaan? Innovatie!

Boeken zullen radicaal moeten innoveren om te kunnen concurreren met al het visuele geweld in de wereld: online en offline. En of dat nu is met video in het boek, of op andere wijze, dat weet ik niet. Feit blijft dat kinderen lezen saai vinden en zolang dat niet veranderd, zal de ontlezing voort blijven duren. Helaas. Zo erg dat we weer terug moeten naar de handleiding voor het openen van een boek:

#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< #50books vraag 7: hoe ik mijn boeken orden#50books vraag 9: liefst overal lezen >>

Pin It on Pinterest