Brieven aan Birk

30 mei 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

Birk, Jaap RobbenMijn lieve Birk,

Waarom ben je weg gegaan? Ik mis je zo ontzettend! Mikael, onze zoon, heeft je zien verdrinken, maar heeft dat pas later tegen me verteld. Het is zijn schuld dat je er niet meer bent. Ik negeer hem zo veel mogelijk, want ik kan hem niet vergeven.

Je liefste Dora.

 

Liefste Birk,

Onze zoon wordt steeds ouder. Hij past je kleren inmiddels. Ik hoef dus geen kleding meer voor hem te kopen. Misschien moet ik zijn oude kleding maar wegdoen dan kan hij jouw truien dragen. Je broeken zijn nog wat te groot voor hem, de truien ook wel, maar daar krijg ik hem wel in. Vanmorgen heb ik een omelet gemaakt met een half pakje spek erin. En gisteren maakte ik spaghetti met gehakt. Ik schepte zijn hele bord vol, maar hij probeerde de sliertjes te verbergen onder zijn vork. Hij moet natuurlijk wel groeien, zodat hij in je kleren gaat passen. Ik heb hem ons bed gegeven, ik slaap nu zelf op zijn oude kamer. Hij lijkt steeds meer op jou.

Liefs van je Dora

 

Mijn allerliefste Birk,

Ik heb je kinderkleding verbrand, net als je bureau en de knuffels van vroeger. Het logeerbed heb ik kapot gemaakt. Je bent bij me teruggekomen. Nu ben je weer mijn Birk. Maar waarom vluchtte je uit ons bed vannacht? Wil je me niet? Je houdt toch van me? Meer heb je niet nodig dan mij alleen. Je blijft voor altijd bij me, Birkje. Mijn Birkje…

Je alles, Dora.

Van de achterflap:

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder onmogelijke van hem verlangt.

Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

Jaap Robben: Birk. Over de grenzen van onvoorwaardelijke liefde. De Geus, Breda. 2014. 255 bladzijden

Hier kun je meer recensies lezen over dit boek.

Dit is mijn dertiende boekrecensie in het kader van ‘Een perfecte dag voor literatuur‘, georganiseerd door Cathelijne Esser van Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed.

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest