De soep wordt niet zo heet gegeten

13 juli 2015 | Overige, Taal | 0 Reacties

De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend betekent dat de maatregelen die worden aangekondigd, meestal minder zwaar uitpakken als ze echt worden toegepast. Bijvoorbeeld: je moeder dreigt met huisarrest als je te laat thuiskomt, maar als je dan ook echt te laat thuiskomt, krijg je alleen maar een standje en is ze uiteindelijk zelfs blij dat je toch nog thuisgekomen bent.

In het spreekwoordenboek van F.A. Stoet staat dat het spreekwoord in het Handelsblad van 18 juli 1920 voor het eerst genoemd werd, in verband met de “Duitsche quaestie”:

In de militaire quaestie heeft Duitschland moeten toegeven…. al zal onder den drang der omstandigheden wellicht ook hier de soep niet zoo heet worden gegeten als ze is opgediend

Andere versies die ook door Stoet worden genoemd, zijn versies met andere etenswaren. Op 26 juli 1917 wordt deze versie gevonden: de pap wordt niet zoo heet gegeten als ze gekookt wordt.

Ook in het Afrikaans is de soep doorgedrongen

Alleen daar spreekt men ook over pap en niet over soep: pap word altyd warmer gekook as dit geëet word. Het spreekwoord is een vertaling uit het Hoogduits: der Brei wird heiszer aufgetragen als gegessen.

 

Serienavigatie<< De mussen vallen dood van het dakVechten tegen de bierkaai >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest