fbpx
Dit is deel 45 van 52 in de serie WOT 2019

Nederland ~ 1) Deel van de Benelux 2) Deel van Europa 3) Deel van het koninkrijk der Nederlanden 4) Europees koninkrijk 5) Europees land 6) Holland 7) Kikkerland 8) Koninkrijk in Europa 9) Laagland 10) Land 11) Land aan de Maas 12) Land aan de Rijn 13) Land in Europa 14) Lidstaat van de Europese Unie 15) Lidstaat van de NAVO

Mooi he, deze opsomming van wat Nederland allemaal is, maar er staat niet bij wat we vertegenwoordigen als land. Hoe ik daar zo op kom? Ik las een discussie op Twitter van een boerin in Noord-Holland, die bang was voor haar vee, haar buren en stiekem misschien ook wel een beetje voor zichzelf omdat de vegan streaker gesignaleerd was bij haar in de buurt. De dag ervoor was een rechtszaak tegen soortgelijke mensen die in Boxtel bezig geweest waren en tien uur lang een varkensstal bezet hadden. Ik snap haar angst. Ik reageerde als volgt:

Nederland is mijn Nederland niet meer

Ik groeide op in de veilige jaren tachtig en puberde in de jaren negentig. Er was geen zwarte-pieten-discussie. Er was geen gezeur over ‘teveel’ vluchtelingen, extreemrechts bestond eigenlijk alleen in Duitsland: dat waren de neo-nazi’s en iets met Kreuzberg volgens het liedje van Klein Orkest.

We kwamen het eerste decennium van de nieuwe eeuw binnen en ineens was het veilige, kleine, tolerante Nederland verdwenen door een paar vliegtuigen die een groot gebouw vlogen en de eerste politieke moord sinds Willem van Oranje (1584, Balthazar Geraerts in het trappenhuis met een pistool). We verloren in rap tempo onze onschuld en ineens waren we helemaal zo tolerant niet meer.

Ik zal je eerlijk zeggen: ik mis het Nederland van vroeger. Het land waar we nog gewoon in pais en vree naast en met elkaar leefden. Maar nu hebben we een jaarlijkse burendag nodig om te weten wie er naast ons woont. Nu moeten we voorzichtig zijn met onze mening omdat we anders een enorme lading aan bagger over ons heen krijgen op Twitter en andere zogenaamd sociale media. De nuance is zoek, mensen lezen wat ze willen lezen en niet wat er staat. Nederland is niet meer wat het was. Misschien ben ik een oude muts geworden, maar ik mis het fijne kikkerlandje van weleer.

Hoe denk jij over Nederland? Ben ik te pessimistisch? Moet ik optimistischer kijken of vind je dat ik gelijk heb? Ik lees het graag!

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Serienavigatie<< Papier ~ #WOT deel 44Ei ~ #WOT deel 46 >>

Pin It on Pinterest