WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 21: ei

door | 29 mei 2017 | Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

Het ei van Columbus

“Ei ei ei en we zijn zo blij …” Wat doen die eieren daar? En wat was er eerder de kip of het ei? En is drieëi echt een paasei? Wat doen al die eieren daar? “… maar niet omdat ze jarig is maar om de snoeperij ei ei.” Het spreekwoord-woord is ei. Dat kan je niet ontgaan zijn. Maar of dat echt appeltje eitje wordt, zoals Carel suggereert, is vraag twee.

Wat me altijd al geïntrigeerd heeft, is het ei van Columbus. Het ei van Columbus vinden, betekent dat je ergens een mooie oplossing voor hebt ontdekt. Zeg maar het eureka moment van Archimedes.
Waar komt deze uitdrukking vandaan? Het verhaal gaat dat Columbus na zijn ontdekking van Amerika, waarvan men toen nog dacht dat het Indië was, aan tafel zat bij een hoge kardinaal. De mensen aan tafel zeiden tegen Columbus dat het niet zo moeilijk was geweest om Indië over de West te ontdekken; andere goede kapiteins hadden dit ook wel gekund. Columbus reageerde niet direct en vroeg om een ei. Hij wedde dat het de rest van de tafel niet zou lukken zonder enige hulp het ei rechtop te laten staan. De aanwezigen probeerden het een voor een, maar iedereen faalde. Columbus pakte toen het ei, tikte de onderkant plat en zette het rechtop. De aanwezige gasten snapten wat Columbus zei: het is makkelijker om iets te doen als je eenmaal weet hoe het moet.
Het is een mooi verhaal, maar waarschijnlijk niet waar. Het wordt namelijk ook toegeschreven aan Brunelleschi, de bouwmeester van de Dom van Florence.

De kip of het ei?


Dit is waarschijnlijk zo’n doorgeef-verhaal. Het verhaal gaat bijvoorbeeld, dat een theaterbezoeker op de eerste rij te laat binnenkwam bij een voorstelling van Wim Kan. Kan reageerde daarop met: “Zo, de koning is gezeten.” De bezoeker antwoordde direct: “Ja, de nar kan beginnen.” Dit verhaal werd eerder al toegeschreven aan Louis Davids. En zo zullen talloze anderen dit verhaal ook toegeschreven krijgen, zodra een cabaretier in de vergetelheid is geraakt.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest