Spreekwoord 23: mus

6 juni 2017 | Spreekwoorden 2017 | 1 reactie

Dit is deel 23 van 49 in de serie spreekwoorden 17

Twee jaar geleden schreef ik al eens over mussen die van de hitte dood van het dak vielen. Hoog tijd om een ander spreekwoord met een mus te behandelen. Zeker ook omdat vandaag de mussen echt niet dood van het dak vallen van de hitte.

Als ik een offerte mag uitbrengen, dan ben ik vaak ontzettend blij. Het wil niet zeggen dat ik de opdracht dan ook krijg, maar het feit dat het kan is al ontzettend leuk. Ben ik dan blij met een dooie mus? Nee, niet echt natuurlijk, want er is een klein kansje dat ik de opdracht dan ook gegund krijg en voor die kleine kans, wil ik best wat werk verzetten. Als ik de offerte niet krijg, dan kan ik achteraf zeggen dat ik inderdaad blij ben geweest met een dooie mus.

Die arme dooie mus!

Waarom moeten we nu blij zijn met een dooie mus? Het is al zo’n onooglijk beestje en dan is hij nog dood ook. Waarschijnlijk is precies dat de reden dat je er (niet) blij mee bent: een mus is al weinig waard en dan is hij nog dood ook! Het is eigenlijk een beetje misbruik van zo’n lief klein vogeltje.

De betekenis is dat je iemand iets belooft waar hij of zij heel blij mee is, maar dan blijkt dat de ander het niet kan waarmaken en geeft je iets anders. Iets waar je minder of helemaal niet blij mee bent. En of het nu een huismus of een heggenmus is, dat maakt dan eigenlijk niet meer uit.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoord 22: gatSpreekwoord 24: hoed >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest