Spreekwoord 7 – Al is de leugen nog zo snel…

16 februari 2018 | Spreekwoorden 2018 | 3 reacties

Dit is deel 7 van 17 in de serie Spreekwoorden 18

… de waarheid achterhaalt haar wel. ‘Achterhalen’ wil hier zoveel zeggen als blootleggen of inhalen. Een leugen is snel verteld, maar de waarheid komt altijd naar boven. Dat zagen we deze week natuurlijk al met Halbe Zijlstra die twaalf jaar geleden over iets loog en dat nu dus naar boven kwam. Het kan kort duren, het kan lang duren. Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

Een ander spreekwoord dat hier natuurlijk naadloos bijpast is eerlijkheid duurt het langst. Dat betekent dat je met eerlijkheid verder komt dan door te liegen.

Hoe je een leugen vertelt in vier stappen

Je kunt het bijna altijd zien als iemand liegt. Taalpost geeft hier (pdf) vier herkenningspunten:

Een leugenaar heeft het bijna nooit over ‘ik’. Hij of zij probeert altijd afstand te nemen van het verhaal dat hij je op de mouw speldt.
Verder zal een leugenaar zijn verhaal zo simpel mogelijk houden: moeilijke verhalen zijn lastig te onthouden. Hoe simpeler hoe beter.
Daarnaast zal de leugenaar dan wel weer hele lange zinnen gebruiken om zijn simpele verhaal te vertellen. Ze voegen details toe en gebruiken veel overbodige woorden.
Ten vierde zul je in hun smoesjes veel negatieve woorden vinden, zoals ‘niet’ en ‘geen’. Dat is waarschijnlijk omdat ze onbewust toch een beetje een rottig gevoel hebben over zichzelf.

Maar hoe ontmasker je hem dan?

We vertellen ongeveer tien tot tweehonderd leugens per dag. TWEEHONDERD! Dat is best veel. De meeste leugens zijn niet zo belangrijk als een leugen over het hebben van seksuele relaties met een bepaalde vrouw, maar er zijn altijd kleine signalen die de leugenaar ontmaskeren. Dus let op de vier tekenen en je kunt de leugen achterhalen!

Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.

Het Pinocchio-plaatje komt hiervandaan: Italy magazines

Serienavigatie<< Spreekwoord 6 – Spreken is zilver, zwijgen is goudSpreekwoord 8 – de kat de bel aanbinden >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest