fbpx
Dit is deel 9 van 17 in de serie Spreekwoorden 18

… dan volgt er een zomer waar je van houdt. De sprokkelmaand februari is bijna ten einde en dat betekent dat maart zijn intrede gaat doen. Iedere maand heeft zijn eigen spreuken en deze vond ik wel toepasselijk voor februari. Is februari guur en koud, dan volgt er een zomer waar je van houdt. Laten we hopen dat deze boerenwijsheid op waarheid berust. Ik heb wel behoefte aan een lekkere warme zomer. Maar waarom heet februari nu de sprokkelmaand?

Dan moeten we terug naar het begin van onze jaartelling. Letterlijk. Ten tijde van de oude Romeinen bestonden de maanden januari en februari niet. Het jaar begon met de maand Maart (Mars) en zo verder naar December, waarin we het Latijnse woord voor tien herkennen. De periode die daarna kwam kreeg pas in de zevende eeuw voor Christus een naam: januari en februari.

Februari is genoemd naar een Romeinse god

Die god heette Februus. Hij was de god van de purificatie en de onderwereld. De periode die wij nu Februari noemen, werd door de Romeinen gezien als een periode van reiniging. In dezelfde tijd vierden de Germanen langs de grenzen van het Romeinse rijk een feestje dat te maken had met vruchtbaarheid en wellustige vrouwen. De Romeinen vonden dat natuurlijk smerig, de hypocrieten, en noemden de feesten Spurcalia, smerigheden. Later heeft de r door allerlei klankveranderingen stuivertje gewisseld met de u, waardoor spurcalia veranderd is in sprucalia. En vandaar is het nog maar een klein stapje naar sprokkelen. Je ziet dezelfde verandering ook in de woorden Kerstmis en Christmas. De r is hier ook van plek gewisseld.

De andere sprokkel verklaring

Sprokkel heeft niets te maken met verzamelen, maar juist alles met deze gekke maand die een keer in de vier jaar een dagje extra heeft. In het Engels noemen ze dat een leap year, een ‘sprong jaar’. En dat lijkt dan weer op sprokkelen. Sprokkelen is dus springen. In het Oudnederlands was dat beter bekend als sporkelen waar ook die gekke r-verandering weer in zit.

Nog een paar trivia

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratiemail

Iedere week krijg je een mail met een schrijfopdracht die je inspiratie geeft om een kort verhaal te schrijven. Dit kun je dan publiceren op je blog, of lekker voor jezelf houden. Af en toe zal ik ook informatie sturen over schrijfcursussen en andere tekstgerelateerde zaken.

Je bent succesvol ingeschreven!