fbpx
introspectie, denker rodin

De Denker van Rodin bron

Introspectie ~ 1) Inwendig onderzoek 2) Innerlijke zelfwaarneming 3) Waarneming van eigen innerlijk 4) Zelfwaarneming 5) Zelfbeschouwing

“Martha, je hebt de #WOT nog niet geschreven!”
“Dat weet ik, maar ik was zo moe gisteren.”
“Niet zo zeuren joh, moe zijn is voor watjes. Jij bent toch geen watje?”
“Nee, dat ben ik niet maar ik had er gewoon echt de puf niet voor om gisteren de #WOT te schrijven.”
“Dus toch een watje.”
“Nee!”
“Wat moet Irene wel niet denken dan. Dat je afgehaakt bent of zo?”
“Nee, natuurlijk denkt Irene dat niet.”
“Weet je dat zeker?”
“Nee, maar zo is Irene niet. Toch?”
“Muts, hoe moe je ook bent, toch gewoon die #WOT op donderdag schrijven hoor. Nu is het een #WOF en is je ritme weg.”
“Ja, je hebt gelijk.”
“Tuurlijk heb ik gelijk. Ik heb altijd gelijk!”
[mompelt iets onverstaanbaars]
“Huh?”
“Niks.”
“O.”

Een beetje de interne conversatie die ik had gisteravond. Ik was best moe van mijn rondje Nederland. Eerst was ik naar Eibergen gereden om daar met Mary kennis te maken, wat ontzettend gezellig was. Ik heb weer leuke blogideeën van haar gekregen. Krijg altijd veel energie van haar op Twitter, maar in het echt nog meer. Leuk is dat!

En daarna ging ik naar Nijmegen om te spreken met een werkcoach die een gratis uurtje coaching aanbood. Van hem heb ik ook veel tips gekregen over hoe ik mijn CV en LinkedIn-profiel het beste kan aanpakken. Het komt overigens vooral neer op aanscherpen. De vragen die hij stelde, waren zo to the point dat ik daar de hele weg naar huis introspectie op heb gepleegd.

Wat wil ik? Waarom wil ik dat? Wat doe ik? Wat vind ik daar leuk aan? Waar wil ik werken? Wat heb ik geleerd van mijn vorige banen? Wat heb ik eruit gehaald? Wat heb ik meegebracht? Wat is mijn toegevoegde waarde?

Introspectie is heel vermoeiend

Naar jezelf kijken is zo ongeveer het allermoeilijkste wat er is. Stel je voor dat je naar jezelf kijkt en je vindt jezelf niet leuk! Dan moet je toch met jezelf verder.

Naar jezelf kijken, introspectie plegen, is zwaar en vaak noodzakelijk als je wil weten hoe je ervoor staat. Wees er wel op voorbereid dat het vermoeiend is en dat je de antwoorden misschien best wel eens vervelend kan vinden. Het is overigens niet iets wat ik alleen aan het einde van het jaar doe. Ik ben al jaren aan het navelstaren om mijn jeugdtrauma’s te verwerken. Het is zwaar, moeilijk, vermoeiend, maar ik leer ervan. En dat is het belangrijkste.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Pin It on Pinterest