#WOT deel 24: recept

15 juni 2017 | WOT | 6 reacties

Dit is deel 23 van 51 in de serie WOT 2017

Recept ~ 1) Bereidingsvoorschrift 2) Bereidingsvoorschrift van een geneesmiddel 3) Bereidingsvoorschrift van spijzen 4) Bereidingswijze 5) Briefje voor geneesmiddel 6) Dokters eetvoorschrift 7) Doktersvoorschrift 8) Formule 9) Gebruiksvoorschrift 10) Geneesmiddelenbriefje 11) Kookinstructie 12) Kookvoorschrift 13) Medische term 14) Prescriptie

Sinds een jaar ongeveer maak ik mijn eigen brood. Ik heb daarvoor een broodbakmachine aangeschaft en al een jaar lang doet deze dus trouwe dienst. Ik haal vaak bloem met een kant en klaar recept, maar af en toe heb ik ook de neiging om eens te variëren.

Zoals vandaag bijvoorbeeld. Ik heb 500 gram bloem gebruikt en daar heb ik 25 gram honing, 50 gram rozijnen en 25 gram kokosrasp bijgedaan. Dan een half zakje instant gist en een 300 milliliter water. Ik heb nog twee eetlepel kokosolie erbij gedaan en toen de machine aangezet. Die is nu rustig het deeg aan het kneden.

Ondertussen heb ik een appeltje geschild en in stukjes gesneden. Dat appeltje doe ik er een uurtje later bij. Dan gaat mijn broodbakmachine piepen, zodat ik weet dat het stukje fruit erbij moet. Ik haal dan ook gelijk de deeghaken eruit en daarna gaat de machine het brooddeeg nog een keer kneden en dan een uurtje of twee laten rijzen en bakken. Ik hoef er niets aan te doen! En ik heb straks ook nog een heerlijk stukje brood. Dat is iets waar ik ontzettend blij van wordt.

Dat andere recept

Sommige recepten zijn wat minder leuk: zo moet ik bijvoorbeeld al twee weken een nieuwe epipen bestellen voor mijn allergieën en een pufje voor mijn astma. Die eerste is toch wel iets belangrijker dan de tweede, maar ik zie ertegenop. Waarom? Omdat de apotheken in Zoetermeer erg traag zijn. Je staat altijd een eeuwigheid te wachten, zeker als het druk is, terwijl er ontzettend veel medewerkers op de achtergrond aan het heen en weer lopen zijn. Ik heb er wel eens naar gevraagd, waarom die niet konden helpen als het druk was. “Die zijn andere recepten aan het maken.” Vreemd: waar hebben we dan de farmaceutische industrie voor? Die maken toch de medicijnen? Het zal wel aan mij liggen.

Heb jij nog lekkere recepten? Een recept waar je altijd succes mee hebt op etentjes of heb je misschien een heel andere associatie met het woord recept? Ik ben nieuwsgierig! Misschien heb je nog wel lekkere broodbaktips voor mij? Ik hoor het graag.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014.

Serienavigatie<< #WOT deel 23: cofveve#WOT deel 25: yngling >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest