fbpx
Dit is deel 27 van 51 in de serie WOT 2017

Stier ~ 1) Astrologisch teken bij mensen 2) Boerderijdier 3) Bol 4) Bul 5) Dier 6) Evenhoevig dier 7) Gepaardhoevig dier 8) Heilig dier 9) Heilig dier (boeddh.) 10) Heilig dier bij het boeddhisme 11) Herkauwer 12) Hoefdier 13) Holhoornig dier 14) Mannelijk dier 15) Mannelijk rund 16) Mannelijk zoogdier 17) Mannelijke herkauwer 18) Mannetjesdier

Dit woord is misschien een beetje gewoontjes, maar ik werd op het spoor gebracht van dit woord, door de stierenrennen in Pamplona, Spanje.

De stierenrennen vinden plaats tussen 6 en 14 juli, tijdens de San Fermínfeesten. De herkomst is volgens Wikipedia niet helemaal duidelijk, maar het is mogelijk dat het vroeger de enige manier was om de stieren naar de arena te krijgen voor het stierenvechten. Na verloop van tijd gingen er mensen meerennen, wat eerst nog illegaal was. Later werd het traditie. Het werd bekend door de roman van Ernest Hemingway: The sun also rises die het een feest van overleving noemde.

Jaarlijks vallen er tijdens het stierenrennen 200 tot 300 doden en gewonden. De meeste gewonden zijn door valpartijen dus dat is dan niet zo ernstig. Of hoeft niet ernstig te zijn.

Arme stier

Ik vind dat zielig. Sterker nog: ik juich stiekem elke keer als er iemand door zo’n stier op de horens wordt genomen. “Mooi zo, neem ze maar met je mee,” denk ik dan. De stieren worden namelijk allemaal afgemaakt aan het einde van de rennen of in de arena. “Neem ze maar met je mee, die beulen.”

Wat vind jij van die stierenrennen of de stierengevechten? Of denk jij misschien aan de astrologische stier? Of misschien heb je wel hele andere associaties? Ik lees het weer graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014

Plaatje: Livin4wheel

Serienavigatie<< #WOT deel 27: hecht#WOT deel 29: vangnet >>

Pin It on Pinterest