fbpx

Googelen is gemeengoedGoogelen ~ 1) Informatie zoeken op het internet 2) Zoeken naar informatie op het internet, voornamelijk met google. 3) Zoeken naar informatie op internet

Het is nog maar heel kort een werkwoord, maar inmiddels al zo ingeburgerd dat niemand meer denkt aan andere zoekmachines dan die ene. Want wie kent nog Ilse, Yahoo en de allereerste zoekmachine: AltaVista. Dat is al een tijdje terug. Ik vraag me af of die nog bestaat.

Van de week was ik op een open coffee en zoals dat vaak gebeurt, als het gesprek even pijnlijk stil valt, bespraken we het gebrek aan kennis bij ‘de jeugd van tegenwoordig’.

Ze googelen alles!

Wij hebben nog een encyclopedische kennis, hoeven alleen dingen op te zoeken waar we geen verstand van hebben en de rest lepelen we zo op. Leerlingen weten bijna niets meer: ze zoeken alles op, vooral via zoekmachines en internet. Een Winkler Prins zouden ze nog moeten opzoeken omdat ze niet meer weten wat het is!

Het wordt niet generatie Y, maar generatie knip-en-plak en geen idee wat ze dan knippen en plakken voor hun werkstuk. Ik generaliseer natuurlijk enorm, maar ik merk wel dat kennis eerder in een computer zit dan in een hoofd.

In Google zitten ook allerlei zogenaamde ‘easter eggs’, een soort grapjes die het zoeken leuker moeten maken. Google de volgende woorden maar eens: anagram (en kijk dan naar bedoelde u ook:), ‘do a barrel roll’, askew, ascii art (en check het logo). En als je een piratenversie van Google wil, klik dan hier. Er is ook een versie van de Swedish chef van de Muppets.

O, en kende je deze al? Heel handig als je vragen krijgt van mensen die makkelijk te vinden zijn door te googelen. Ik google het even voor je.

Kortom, googelen is niet meer weg te denken uit onze wereld. Hoe sta jij tegenover googelen? Zoek jij ook alles op of beschik jij ook nog over een encyclopedische kennis in je hoofd? Ik lees het natuurlijk weer graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Serienavigatie<< #WOT deel 29: dip#WOT deel 31: voetbal >>

Pin It on Pinterest