#WOT deel 36: zweet

8 september 2016 | Overige, WOT | 5 reacties

Dit is deel 36 van 52 in de serie WOT 2016

Zweet ~ 1) Afscheidingsproduct 2) Afgevoerde afvalstoffen uit het lichaam 3) Deel van het lichaam 4) Huiduitwaseming 5) Huidvocht 6) Lichaamsvocht 7) Transpiratie 8) Transpiratievocht 9) Uiting van inspanning 10) Uiting van warmte 11) Vochtuitslag 12) Zweten 13) Zoutig vocht

zweet na het sportenIk moet altijd wel lachen om de wat jongere meisjes bij mij in de karateclub. Zodra ze bij het sporten vocht beginnen te verliezen, een beetje klamme handjes krijgen en er wat druppeltjes op het voorhoofd komen, raken ze in de war.

“Hè bah, ik zweet!”

Altijd leuk, want ik kan heel goed zweten. Sterker nog, op het moment dat dit blog live komt, sta ik me uit te leven in de sportschool en zweet ik peentjes door de x-core.

Als zo’n meisje (want echt het zijn meestal meisjes) dat dan roept, dan zeg ik vaak: “Hè lekker, zweet!” en als ik een goeie bui heb, dan lik ik de rug van mijn hand af. Zo’n meisje kijkt me dan aan alsof ze water ziet branden. Heerlijk vind ik dat. Sterker nog: als ik de kans krijg, zal ik zelfs een zwetende man omhelzen.

Er is niets lekkerder dan een zwetend mannenlijf, mits goed onderhouden uiteraard. Zo’n man waar de straaltjes na een flinke training vanaf lopen, o hou me vast! Het moge duidelijk zijn: ik ben niet vies van zweet. Afgelopen dinsdag na mijn hardloopsessie in de sportschool, liep het transpiratievocht met straaltjes van mijn armen en dit keer zelfs ook van mijn hoofd. Ik had goed mijn best gedaan.

Ik zie zweet dan ook als een uiting van inspanning, net als een rood hoofd. Bovendien heeft zweet ook nog een functie: het verkoelt je lichaam bij die inspanning. Ik herinner me nog een scene tijdens de Tour de France van een paar jaar geleden. Een toeschouwer gooide water in het gezicht van een renner, mogelijk om hem te verkoelen. De wielrenner gaf de toeschouwer een hoek. De commentator legde uit dat zweet juist verkoelde en dat de renner nu problemen zou hebben met de afkoeling van zijn lichaam. Uiteraard werd de rechtse (of linkse daar wil ik vanaf zijn) hoek afgekeurd.

Wat vind jij van zweet? Vind je het stinken of heb je juist goede herinneringen aan zwetende mensen? Ik lees het weer graag!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Serienavigatie<< WOT deel 35: grenzen#WOT deel 37: dapper >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest