#WOT deel 42: dialoog

20 oktober 2016 | Overige, WOT | 3 reacties

Dit is deel 42 van 52 in de serie WOT 2016

Dialoog ~ 1) Discussie 2) Gespreksvorm 3) Gesprek 4) Gesprek tussen twee personen 5) Mondeling onderhoud 6) Overleg 7) Samenspraak 8) Tweegesprek 9) Tweespraak

Bekende dialogen zijn de dialogen van Socrates. Deze Griekse filosoof kwam veel voor in het werk van Plato. De zogenaamde Socratische dialogen spelen zich af rondom een filosofisch of moreel conflict. Door middel van het stellen van vragen liet Socrates zijn gesprekspartner tot inzicht komen in het conflict.

Socrates doet zich vaak voor als een onwetende, die niet veel kennis bezit op het gebied van de ondervraagde. Gaandeweg de dialoog komt de ander, die zich expert waant op zijn gebied, tot inzicht dat zijn opvattingen verward en inconsequent zijn. Erg aardig van Socrates.

De dialoog aangaan

De dialoog aangaan is vaak een van de moeilijkste dingen die je doet, zeker in zaken die je na aan het hart liggen. Maar het dapperste wat je doen kan is dan juist dat gesprek aangaan. Laten weten waar je staat en wat je voelt.

Zo’n tweegesprek kan moeilijk zijn, kan pijnlijk zijn en misschien niet de uitkomst hebben die je zoekt, maar je wordt er wel altijd wijzer van.

Voor mij is het steeds makkelijker, ook omdat ik mijn hart op mijn tong heb liggen. Als flapuit pur sang is het soms zelfs moeilijk om mijzelf stil te houden en dan moet je soms ongewild en onvoorbereid een dialoog aangaan die je helemaal niet had zien aankomen. Vroeger zou ik daarvoor weglopen. Tegenwoordig ga ik in gesprek. Niet om me te verontschuldigen voor wat ik heb gezegd, daar ben ik klaar mee, maar om uit te leggen waarom ik iets zeg. En al klinkt dat nu als een soort zelfverdediging, soms moet dit gewoon.

Weet jij nog wanneer jij voor het laatst een lastige dialoog bent aangegaan? Of kun jij je nog een grappig tweegesprek herinneren? Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij communiceert! Laat het me weten!

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

<reclame>O ja, en wil je leren dialogen schrijven met korting van 40%? Kijk dan op mijn nieuwe website: drspee.academy en vul de kortingscode drspee40% in bij je aankoop. De korting geldt ook voor de online cursus Verhalen schrijven.<einde reclame>

Serienavigatie<< #WOT deel 41: wachten#WOT deel 43: zin >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest