fbpx

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 10: wat betekent de Boekenweek voor jou?

De boekenweek heeft eigenlijk nog nooit iets voor mij betekend. Ik heb namelijk geen boekenweek nodig om aan het lezen te gaan. Lezen is voor mij namelijk een prachtige manier om mezelf even in een andere wereld te wanen en me niet te hoeven bezig houden met de wereld om mij heen.

Het boekenweekgeschenk heb ik ook nooit een echt lokkertje gevonden. Als ik het geschenk kreeg, omdat ik per ongeluk een boek kocht in de boekenweek, dan vond ik er eigenlijk nooit wat aan. Een soort dwangmatig, haastig geschreven boekje dat per se moet voldoen aan een thema. Zonde van het talent van de schrijver.

Van de week hoorde ik op de radio dat tweederde van de Nederlanders geen boek meer leest. Daarvoor is het goed dat de boekenweek bestaat, hoop ik. Aan de andere kant vraag ik me af of de boekenweek het grote publiek bereikt of juist een Week is voor de incrowd.

De grootste ellende van de boekenweek vind ik eigenlijk wel het elitaire boekenbal. Schrijvend Nederland zuipt zichzelf klem en geeft aangeschoten interviews aan alles dat naar pers ruikt. Het is niet voor niets dat het Bal der Geweigerden wordt georganiseerd voor de schrijvers die niet zijn uitgenodigd en toch naar een feestje willen gaan. Wat mij betreft kan de boekenweek ook wel starten zonder bacchanaal.

Bron

 

Pin It on Pinterest