fbpx

leesboekje, alfabet, a is een aapjeWat was het eerste boekje waaruit je leerde lezen? Dat vroeg ik gisteren in de 26e #50books vraag. Het was een boekje, geel met kartonnen pagina’s. Volgens mij staat het nog op zolder bij mijn moeder thuis. Ik ken nog twee rijmpjes eruit:

A is een aapje
dat eet uit zijn poot
B is een bakker
die bakt er zijn brood

Ik heb geen flauw idee meer wie het boekje schreef of wie de tekeningetjes maakte. Ik zie nog wel het aapje voor me: een blauw petje, een rood jasje met zijn pootje vooruit waar volgens mijn geheugen wat kruimeltjes van het brood van die bakker in lagen.

*Google is geduldig*

Mooie resultaten van mijn eerste leesboekje!

  • De hele tekst is beschikbaar op dbnl.org.
  • De schrijfster is Marie Hildebrandt
  • Het is een tekst uit 1915.
  • De tekst komt uit het boek “Moeder de Gans, Baker- en Kinderrijmpjes.
  • De aankleding van het aapje had ik fout.

En ik ga de tekst gewoon lekker integraal hier overnemen!

A is een aapje, dat eet uit zijn poot,
B is een bakker, die bakt voor ons brood;
C is Charlotte, die drinkt chocolaad,
D is een dame, die drentelt op straat.
E is een ezel, die gaat naar het land,
F is een fruitvrouw met fruit in haar mand.
G is een geitje en Gijs staat er bij,
H is een held met een houwer op zij.
I is een inktpot, waar Izaak uit schreef,
J is een jasje, dat kreeg ik van neef.
K is een koopman, die koffie verzond,
L is een landman, die leeuwrikken vond.
M is een molen, die waait door den wind,
N is een nestje, dat Nicolaas vindt.
O is een otter, die zwemt in het meer,
P is een papje, dat pikt aan een peer.
R is een roover, die appelen steelt,
S is een scheepje, waar Steven mee speelt.
T is een trommel, die tante mij schonk,
U is een uiltje, dat zit op een tronk.
V is een visscher met visch in zijn schuit,
W is een wagen, daar rijd ik mee uit.
IJ is een ijsbeer, die wit is van vel,
Z is een zeeman, die zegt u vaarwel!

Ik had de B bijna goed! Wat een heerlijk jeugdsentiment over mijn eerste leesboekje.

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratiemail

Iedere week krijg je een mail met een schrijfopdracht die je inspiratie geeft om een kort verhaal te schrijven. Dit kun je dan publiceren op je blog, of lekker voor jezelf houden. Af en toe zal ik ook informatie sturen over schrijfcursussen en andere tekstgerelateerde zaken.

Je bent succesvol ingeschreven!