Spreekwoord deel 3: slapen

17 januari 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

Dit is deel 3 van 49 in de serie spreekwoorden 17

Slapen is mijn favoriete werkwoord, ik kan het overal! In mijn favoriete stoel, in mijn bed, in de auto (ook als ik achter het stuur zit, helaas) en op de bank bij mijn moeder. Ja zelfs toen ik bij een examen moest surveilleren viel ik in slaap. Maar dat is ook wel echt ontzettend saai. Je mag niks: niet rondlopen, niet nakijken, geen andere dingen doen. Je moet blijven opletten. Blij dat ik dat niet meer hoef te doen.

De verrader slaapt niet. Slapen is de spreek van de weekWat ik een heel mooi spreekwoord vind, is de slaap der rechtvaardigen slapen. Het betekent dat je een schoon geweten hebt. En daar heb ik al eens over geschreven. Dus pak ik nu maar eens het tegenovergestelde: de verrader slaapt niet.

Deze vond ik op een website met spreekwoorden van vroeger. De eerste associatie die ik had, ging naar MacBeth van Shakespeare:

Thou shalt not sleep for thou hast murdered sleep

MacBeth heeft slapeloze nachten omdat hij de koning in zijn slaap heeft vermoord. En als je niet slaapt, dan word je gek. Je verwerkt de dag niet meer en je hoofd raakt niet meer leeg. Zo wordt MacBeth steeds meer paranoïde en heeft hij steeds meer last van zijn daad en kan hij niet meer slapen.

Een verrader kan ook niet slapen

Hij moet steeds achterom kijken of hij niet achtervolgd wordt of niet zelf verraden wordt. Hij slaapt in ieder geval niet rustig meer.

En nu ga ik even een hazenslaapje pakken, zodat ik vanmiddag weer fris en fruitig andere dingen kan gaan uitleggen. Tegenwoordig noemen we dat een powernap. Beetje jammer: een hazenslaapje is net zo goed namelijk.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoord deel 2: werkenSpreekwoord deel 4: ijs >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest